„Gefilte Fish”, azaz ünnepi töltött „hal” vegán módra
A „gefilte fish”, vagyis „töltött hal” nem tartozik a világ legszofisztikáltabb ételei közé: a darált halhús, egy kis fűszerezés, a tetejére pedig mehet egy karika főtt répa – ennyi a mutatvány.
A klasszikus askenázi zsidó fogás – amely a balkáni területeken különösen nagy népszerűségnek örvendett a második világháborúig – manapság Izraelben éli reneszánszát: nagyünnepekkor sokan előételként fogyasztják, mostanság pedig, amikor a „vegán bumm”-nak köszönhetően egyre többen étkeznek állati alapanyagoktól mentesen, rengetegen kísérleteznek, hogy megalkossák a növényi alapanyagokból készülő töltött halat.
Ez a recept ex-anyósom vívmánya, aki mindig terülj-terülj asztalkámmal várta a vendégeket, és mikor megkérdeztem a zseniális kreálmányainak receptjét, igazi lengyel zsidó asszony módjára csak annyit felelt: „Igazán semmiség, szinte semmit sem csináltam, már-már szégyellem magam”.
Ám az isteni ízek arról árulkodtak, hogy nagy műgonddal és tehetséggel komponálta meg a veganizált zsidó nagyünnepi klasszikusokat.
Hozzávalók
2 személyre- 1 csésze kesudió
- 1 csésze csicseriborsó
- 1 evőkanál bármilyen tengeri alga (ami a halas ízről gondoskodik majd)
- olívaolaj
- egy kávéskanál szójaszósz
- pár csepp balzsamecet
- 1 citrom
- 1 szál sárgarépa
- só
- bors
- A tálaláshoz remek köret a „hazeret”, pürésített cékla – ennek receptjét jövőhéten részletesen leírom
- Ízlés szerint zöldfűszerek – szerintem a kapor a legjobb
Elkészítés
1. A sárgarépát vékony szeletekre vágom, és forrásban lévő vízbe szórom, mintegy tíz percre – amíg megpuhulnak, de nem málnak szét. Aztán leszűröm őket, és félrerakom, meglocsolva egy kis citromlével.
2. Az algát beáztatom egy kis melegvízbe, és hagyom, hogy megpuhuljon – addig összedobom a többi hozzávalót.
3. A csicseriborsót és kesudiót, és fél citrom reszelt héját robotgépben sűrű krémmé keverem, sózom, borsozom.
4. Az algáról leöntöm a vizet, meglocsolom a szójaszósszal és olívával, pár csepp ecetet is adok hozzá, majd a robotgépbe zuttyantom, és újra kavarok rajta, míg az alga darabkák szinte észrevétlenné válnak a keverékben.
5. Nedves kézzel pingponglabda méretű golyókat formázok, a tálaló tányérra helyezem őket, majd kissé kilapítom mindet, és egy-egy sárgarépa karikával koronázom meg mindet. Ínyencek megszórhatják némi friss kaporral, de a petrezselyemzöld is istenien áll neki. Beteávon, azaz jó étvágyat – héberül.