Kókuszos Barackos müzliszelet
Hozzávalók
20 szelet- 80 g szőlőmagolaj
- 1 ek. mandulaliszt
- 50 g dió
- 20 g szezámmag
- 10 dkg mandula
- ½ dl narancslé
- 260 g méz
- 1 db tojás
- 1 db tojásfehérje
- 1 vaníliarúd
- 225 g finomra őrölt zabpehely
- 1 tk. őrölt fahéj
- ¼ tk. reszelt szerecsendió
- ¾ tk. só
- 12 db aszalt barack
- 20 g kókuszreszelék
- 20 g szárított áfonya
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megolajozzuk vagy megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
2. Egy nagy tálban keverjük simára a sárgabarackmag olajat, a mézet, a tojásfehérjéket és a vaníliarúd kikapart belsejét.
3. Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a mandulalisztet, fahéjat, szerecsendiót és a sót.
4. Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz addig, hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta. Adagoljuk hozzá a mandulát, a diót, az aszalt barackot, a szezámmagot, a kókuszreszeléket és a szárított áfonyát.
5. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’tésztát’’.
6. Addig süssük, míg szép aranybarna színe lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből úgy, hogy fejjel lefelé fordítjuk és a sütőpapírt mihamarabb húzzuk le róla. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. 5 napig légmentesen zárt tároló edényben eláll.
Megjegyzés: Ahogy a müzlin a méz bevonat sütés után lehűl, úgy kezd egyre jobban a sütőpapírra ragadni, ezért érdemes minnél hamarabb lehúzni róla (akkor is ha kivajaztuk előtte).