Zöldfűszeres juhtúrótorta
Hozzávalók
6-8 adag- 20 dkg sós keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- 50 dkg juhtúró
- 50 dkg natúr krémsajt (nem tömlős)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 3 zselatinlap
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt szerecsendió
- só
- bors
- 1 csokor snidling
- 2 csokor petrezselyem
- 1 csokor bazsalikom
- 4-5 ek olívaolaj
- 5 dkg dió
- 2 csokor retek
Elkészítés
A sós kekszet aprítógépben finom morzsává daráljuk, vagy egyszerűen egy zacskóba tesszük, és sodrófával, vagy egy nehezebb lábas aljával összetörjük. A morzsát összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt fektetünk, majd rászórjuk a vajas kekszmorzsát. Kézzel alaposan, szorosan lenyomkodjuk, úgy, hogy összeálljon. Hűtőbe tesszük, és ameddig pihen, elkészítjük a tölteléket. A szobahőmérsékletű juhtúrót és krémsajtot simára keverjük az olívaolajjal, a tejföllel, és a reszelt fokhagymával. Frissen őrölt szerecsendiót szórunk bele, sózzuk, borsozzuk. Belekanalazzuk az előzőleg ledarált zöldfűszeres pesztót.
A zselatinlapokat 5-6 percre hideg vízbe áztatjuk, majd a felmelegített tejszínben feloldjuk, és apró adagokban, folyamatosan kevergetve a juhtúrós krémhez keverjük.
A tortaformát kivesszük a hűtőből, és a kekszes alapra kanalazzuk a juhtúrós-pesztós masszát, A tetejét elegyengetjük. Hat órára, vagy a legjobb, ha egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt a tetejét díszíthetjük retekkel vagy más zöldséggel, zöldfűszerekkel.