Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Nyarat idéző zöldbab leves kaporral, babérlevéllel és gombával.

Zöldbabos kulajda, buggyantott tojással

Adásban volt: 2013. May 16.
A recepthez tartozó videó
Nyarat idéző zöldbab leves kaporral, babérlevéllel és gombával.
2015. October 10.

Hozzávalók

4 személyre
  • 15 g szárított vargánya
  • 4 dl forró víz
  • 3 dkg vaj
  • 1 csokor (4 szál) újhagyma, vékonyra szeletelve
  • 4 dl leszűrt húsleves
  • 4 dl tej
  • 1 babérlevél
  • 6 db közepes méretű burgonya, felkockázva
  • 25 dkg zöldbab, falatnyi darabokra vágva

  • bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál jó minőségű fehérborecet
  • csipet cukor
  • egy csokor friss kapor, finomra aprítva
  • 4 tojás (lehetőleg tanyasi)

Elkészítés

A szárított vargányát legalább 30 percre beáztatjuk a forró vízbe. Ha hozzájutunk friss erdei gombához, azzal természetesen még finomabb, értelemszerűen azt nem áztatjuk. A vajon, fedő alatt, csipet sóval meghintve, üvegesre pároljuk a felszeletelt újhagymát. Felöntjük a leszűrt húslevessel, a szárított gomba vizével és a tejjel. Hozzáadjuk a babérlevelet, az egyenletes méretűre felkockázott burgonyát, a gombát és a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 12-15 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel, néhány kanál forró levet adunk hozzá, majd a levesbe keverjük. Hozzáadjuk az ecetet és a csipet cukrot, végül a finomra aprított kaprot.

A buggyantott tojáshoz egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, egy evőkanál ecetet adunk hozzá. A tojásokat egyesével feltörjük, és egy-egy csészébe, vagy kis tálkába helyezzük. A vizet kanállal határozott, körkörös mozdulatokkal megkeverjük és az örvénylő vízbe csúsztatjuk a tojásokat. 3 percig főzzük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája lágy. Szűrőkanállal kivesszük, és hideg vízbe helyezzük vagy azonnal a levesbe. Egyesével könnyebb elkészíteni. A tojást közvetlenül a levesbe is üthetjük, de ez esetben a végeredmény kevésbé lesz látványos.
A recept eredetileg Mautner Zsófi: Gyere velem főzni című szakácskönyvében jelent meg.

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!