Zöldbabos kulajda, buggyantott tojással
Hozzávalók
4 személyre- 15 g szárított vargánya
- 4 dl forró víz
- 3 dkg vaj
- 1 csokor (4 szál) újhagyma, vékonyra szeletelve
- 4 dl leszűrt húsleves
- 4 dl tej
- 1 babérlevél
- 6 db közepes méretű burgonya, felkockázva
- 25 dkg zöldbab, falatnyi darabokra vágva
- só
- bors
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál jó minőségű fehérborecet
- csipet cukor
- egy csokor friss kapor, finomra aprítva
- 4 tojás (lehetőleg tanyasi)
Elkészítés
A szárított vargányát legalább 30 percre beáztatjuk a forró vízbe. Ha hozzájutunk friss erdei gombához, azzal természetesen még finomabb, értelemszerűen azt nem áztatjuk. A vajon, fedő alatt, csipet sóval meghintve, üvegesre pároljuk a felszeletelt újhagymát. Felöntjük a leszűrt húslevessel, a szárított gomba vizével és a tejjel. Hozzáadjuk a babérlevelet, az egyenletes méretűre felkockázott burgonyát, a gombát és a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 12-15 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel, néhány kanál forró levet adunk hozzá, majd a levesbe keverjük. Hozzáadjuk az ecetet és a csipet cukrot, végül a finomra aprított kaprot.
A buggyantott tojáshoz egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, egy evőkanál ecetet adunk hozzá. A tojásokat egyesével feltörjük, és egy-egy csészébe, vagy kis tálkába helyezzük. A vizet kanállal határozott, körkörös mozdulatokkal megkeverjük és az örvénylő vízbe csúsztatjuk a tojásokat. 3 percig főzzük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája lágy. Szűrőkanállal kivesszük, és hideg vízbe helyezzük vagy azonnal a levesbe. Egyesével könnyebb elkészíteni. A tojást közvetlenül a levesbe is üthetjük, de ez esetben a végeredmény kevésbé lesz látványos.
A recept eredetileg Mautner Zsófi: Gyere velem főzni című szakácskönyvében jelent meg.