Szupergyors, gluténmentes mini szalagos fánkok
Bár Izraelben a fánk főként hanukakor, a téli ünnepek időszakában sláger-desszert, az utóbbi időben Tel-Aviv a farsanggal rokon purimkor is tele lesz „szufgániottal”, azaz szalagos fánkkal. Ám mint a fehér városban mindent, ami a kulináriával kapcsolatos, a „fánkozást” is tökélyre fejlesztették a cukrászatok és kávézók.
A gránátalmalekvárral, sós karamellával, csilis csokoládéval, levendulás vaníliával és limoncello-krémmel töltött, kövér „szufganiják” katonásan sorakoznak a vitrinekben, mind más és más színű cukormázzal ékesítve. Az utóbbi években a Roladin cukrászdának köszönhetően egészen új trend terjedt el, melyet mára minden magára valamit is adó pékség átvett: a fánkhoz fecskendőben adják a tölteléket. Amikor a kreatív gasztro-hekk miértjéről érdeklődtem, a cukrász azt felelte: „Egy tel avivi városi legenda szerint egyszer, még a nyolcvanas években, amikor a kórházi ápolónők a béremelésért tüntettek, egy cukrászunk így kívánta kifejezni a szolidaritását a sztrájkoló nővérek iránt.” Ám egy másik fánk-szakértőt faggatva sokkal prózaibb választ kaptam: „Így nem szottyosodik meg a fánk belseje, ráadásul mindenhová jut a krémből, hiszen akár minden egyes falatra ráfecskendezheti a fánk-faló.”
És bár a Roladin valóban verhetetlennek bizonyul a fánkok sokféleségét illetően, az én kedvenc és titkos tippem nem más, mint a Piece of Cake cukrászda, amelynek Tel-Aviv központjában több üzlete is van – leginkább azért ők a fánk-királyok, mert vegán, azaz állati alapanyagoktól mentes változatot is kínálnak. Számomra a favorit a tahin-halvás változat – amely édes szezámmagkrémmel, és fehér nugáttal készül.
Szupergyors, gluténmentes, vegán mini „szufgania” – „A mi izraeli konyhánk” blogról
Frank Peti jó barát és kolléga – sokad magunkkal közösen készítjük Izrael magyarnyelvű újságját, az Új Keletet. Ám nem csak ő, az egész családja hiper-kreatív – nem csoda, hogy gasztroblogot is indítottak „A mi izraeli konyhánk” néven, amelyen a família kedvenc finomságait listázzák. Íme egy idevágó klasszikusuk, vegán változatban…
Hozzávalók
- 2.5 csésze gluténmentes liszt
- 2 evőkanál csicseriborsó, vagy vöröslencse liszt, 1 dl vízzel elkeverve
- 2 kanál nyírfacukor
- 1.5 zacskó sütőpor
- 1 vaníliarúd kikapart bele
- 1,5 csésze szója, vagy más növényi tej
Elkészítés
1. A hozzávalókból sűrű palacsinta tésztát kavarok – ha nehezen keverhető, még egy kis növényi tejjel, vagy vízzel lazítok rajta.
2. Mély edényben olajat melegítek, ebbe a tésztából kanál segítségével dió nagyságú fánkokat szaggatok.
3. A tészta jelentősen megnövekszik sütés közben, a kis gombócok maguktól bukfenceznek az olajban addig, míg minden oldalról pirosra sülnek.
4. Ekkor kiszedem őket, lecsurgatom, a felesleges olajat felitatom, és porcukorral szórom meg.