Sütőtökös-ricottás gnocchi mandulás zsemlemorzsában
Hozzávalók
- 50 dkg sütőtök
- 1 db tojás
- 10 dkg ricotta
- 25 dkg liszt
- 30 dkg édesburgonya
- 10 dkg vaj
- 10 dkg őrölt mandula
- 3 ek. cukor
- 3 ek. zsemlemorzsa
- 1 csipet őrölt fahéj
- 10 g porcukor
Elkészítés
1. Sütőben puhára sütjük a sütőtököt és az édesburgonyát. Ha elkészültek, még melegen áttörjük egy krumplinyomóval, egynemű masszává keverjük és lehűtjük.
2. Hozzákeverjük a ricottát, egy tojást, majd a cukrot. Csak annyi lisztet adunk hozzá, hogy formázható, gyúrható, de még könnyű tésztát kapjunk. A gnocchik megformázáshoz hosszú, hüvelykujjnyi vastagságú kígyókat készítünk a tésztából, és 1,5-2 cm darabokra vágjuk. Villával megnyomjuk mindegyik tetejét, hogy a morzsa jobban meg tudjon tapadni a mélyedésekben. A megformázott gnocchikat hűtőbe tesszük a kifőzés előtt.
3. A morzsához egy felhevített serpenyőben vajat olvasztunk. Hozzáadjuk a mandulabelet, egy csipetnyi fahéjat és sót, majd rövid pirítás után a zsemlemorzsát is. Ha édesebb morzsát szeretnénk, cukrot is adhatunk hozzá.
4. Legalább ötszörös mennyiségű vízben kb. öt perc alatt kifőzzük a gnocchikat, ha elkészültek, feljönnek a víz tetejére. Egyszerre inkább kevesebbet tegyünk a vízbe, nehogy összeragadjanak. Ha elkészültek, feljönnek a víz tetejére.
5. Egybeforgatjuk a mandulás zsemlemorzsával, majd porcukorral megszórjuk, zsályával díszítve tálaljuk.