Sült paprikás burgonyafőzelék mentás húsgolyóval
Hozzávalók
4-6 személy- Főzelék:
- 2-3 kápia paprika
- 1 kg burgonya
- 1 ek vaj
- 1 ek olaj
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 liter alaplé
- 1 babérlevél
- fél citrom reszelt héja és leve
- só
- bors
- Húsgolyó:
- fél kg darált hús (marhaszegy vagy nyak)
- kis fej vöröshagyma
- 1 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 1 tk római kömény
- 8-10 mentalevél
- morzsa
- só
- bors
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200-220 C fokra. Tegyük be a kápia paprikákat, és süssük szenesre.Mikor elkészült tegyük egy tálba,takarjuk le, és pár percig hagyjuk pihenni. Ezt követően víz alatt hámozzuk meg, és tegyük félre.
Amíg a paprika sül, a pórét (lehet vöröshagyma is) dinszteljük meg a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén. Finoman sózzuk. Időnként adjunk hozzá egy-egy kanál vizet, gyorsabban megfő. Ha a hagyma már teljesen megpuhult, reszeljük hozzá a fokhagymát, adjuk hozzá a burgonyát, majd alaposan forgassuk össze. Engedjük fel az alaplével, dobjuk bele a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 12-14 perc alatt főzzük puhára.
Ha ezzel megvagyunk, egy merőkanálnyit szedjünk ki, és a sült paprikával valamint a chiliporral együtt pürésítsük. Adjuk hozzá az alaphoz, és forraljuk össze.
Facsarjuk bele a citrom levét és ha kell még sózzuk. A húsgolyókhoz első lépésben a hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáreszeljük a fokhagymát és a gyömbért, és adunk hozzá egy kevés római köményt.
Apróra vágunk 8-10 mentalevelet, aminek a felét hozzáadjuk a húshoz, a másik felét pedig a morzsához, amiben majd a húsgolyókat – sütés előtt – megforgatjuk. A fűszeres dinsztelt hagymát is hozzákeverjük a darált húshoz, sózzuk, borsozzuk és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis golyókat formázunk belőle, és beleforgatjuk a mentás morzsába.
Az elkészült húsgolyókat sütőpapírral borított tepsire rakjuk, egy kevés olívaolajjal megspricceljük őket, és 180 C fokon, 15-20 perc alatt készre sütjük.