Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Mentőötletnek sem rossz a sült paprikás burgonyafőzelék, hiszen szinte minden hozzávalójára szoktunk gondolni, csak nem biztos, hogy ebben az összefüggésben.

Sült paprikás burgonyafőzelék mentás húsgolyóval

Adásban volt: 2014. January 17.
A recepthez tartozó videó
Mentőötletnek sem rossz a sült paprikás burgonyafőzelék, hiszen szinte minden hozzávalójára szoktunk gondolni, csak nem biztos, hogy ebben az összefüggésben.
2016. July 2.

Hozzávalók

4-6 személy
  • Főzelék:
  • 2-3 kápia paprika
  • 1 kg burgonya
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 liter alaplé
  • 1 babérlevél
  • fél citrom reszelt héja és leve

  • bors
  • Húsgolyó:
  • fél kg darált hús (marhaszegy vagy nyak)
  • kis fej vöröshagyma
  • 1 ek olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 cm gyömbér
  • 1 tk római kömény
  • 8-10 mentalevél
  • morzsa

  • bors

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200-220 C fokra. Tegyük be a kápia paprikákat, és süssük szenesre.Mikor elkészült tegyük egy tálba,takarjuk le, és pár percig hagyjuk pihenni. Ezt követően víz alatt hámozzuk meg, és tegyük félre.

Amíg a paprika sül, a pórét (lehet vöröshagyma is) dinszteljük meg a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén. Finoman sózzuk. Időnként adjunk hozzá egy-egy kanál vizet, gyorsabban megfő. Ha a hagyma már teljesen megpuhult, reszeljük hozzá a fokhagymát, adjuk hozzá a burgonyát, majd alaposan forgassuk össze. Engedjük fel az alaplével, dobjuk bele a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 12-14 perc alatt főzzük puhára.

Ha ezzel megvagyunk, egy merőkanálnyit szedjünk ki, és a sült paprikával valamint a chiliporral együtt pürésítsük. Adjuk hozzá az alaphoz, és forraljuk össze.

Facsarjuk bele a citrom levét és ha kell még sózzuk. A húsgolyókhoz első lépésben a hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáreszeljük a fokhagymát és a gyömbért, és adunk hozzá egy kevés római köményt.

Apróra vágunk 8-10 mentalevelet, aminek a felét hozzáadjuk a húshoz, a másik felét pedig a morzsához, amiben majd a húsgolyókat – sütés előtt – megforgatjuk. A fűszeres dinsztelt hagymát is hozzákeverjük a darált húshoz, sózzuk, borsozzuk és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis golyókat formázunk belőle, és beleforgatjuk a mentás morzsába.

Az elkészült húsgolyókat sütőpapírral borított tepsire rakjuk, egy kevés olívaolajjal megspricceljük őket, és 180 C fokon, 15-20 perc alatt készre sütjük.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mentás zöldborsófőzelék

Két remek zöld találkozása: menta és zöldborsó egy főzelékben.
Petrezselymes karalábéfőzelék

Petrezselymes karalábéfőzelék

Hihetetlenül egyszerű megújítani a jó öreg karalábéfőzeléket, de nagyon megéri!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!