Sörben sült csülök almapaprika salátával
Hozzávalók
4 személyre- 1 hátsó csülök
- 1 kg sütni való burgonya
- 0,5 dl sör
- 3 fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 ek mustár
- 4-5 db babérlevél
- 1 nagy csipet köménymag
- só
- Az almapaprika salátához:
- 50 dkg friss almapaprika
- ½ fej vöröshagyma
- 1,5 ek mustár
- 3-4 ek fehérborecet
- 1 ek balzsamecet
- 1 dl olívaolaj
- só
Elkészítés
1. A csülkökről leperzseljük a rajta maradt szőrt, majd egy tepsibe helyezzük. Hozzáreszelünk 4 gerezd fokhagymát, alaposan megsózzuk, hozzáadjuk a köménymagot és a babérleveleket, meglocsoljuk egy kevés olajjal, majd mustárt adunk hozzá. Átforgatjuk a pácban, majd minimum 2 napig hűtőbe tesszük és hagyjuk pácolódni.
2. Egy öntöttvas edénybe tesszük alulra a szálakra vágott vöröshagymát, az egészben hagyott fokhagymákat, a meghámozott és cikkekre vágott burgonyát, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet összeforgatjuk. Ráöntjük a sört, majd rátesszük a bepácolt csülköt.
3. 180 fokon 2 órát sütjük fedő alatt, majd fedő nélkül még minimum 30 percig pirítjuk.
4. A salátához az almapaprikák húsát csíkokra vágjuk, a vöröshagymát is, majd egy tálba tesszük és megsózzuk. Az öntethez a mustárt, kevés sót, a kétféle ecetet és az olívaolajat alaposan elkeverjük, majd a paprikára öntjük.
5. A ropogós csülköt egy nagyobb tányérra tesszük, mellé halmozzuk a krumplit és az almapaprika salátával kínáljuk. Jó étvágyat!