Serpenyős karaj szilvás chutney-val
Hozzávalók
- 2 szép szelet csontos karaj
- szójaszósz
- só
- bors
- olaj
- kínai ötfűszer keverék
- 1 kg szilva
- 1 alma
- 2 vöröshagyma vagy salotta hagyma
- olívaolaj
- 10 dkg aszalt szilva
- nádcukor vagy édesítő
- balzsamecet
- chili
- gyömbér
- só
- bors
Elkészítés
Egy serpenyőt felforrósítunk. Közben a hússzeletekre csepegtetünk egy kis szója szószt, megszórjuk kínai ötfűszer keverékkel, sózzuk és borsozzuk. A sóval óvatosan, mert a szójaszósz is sós, ha van elég időnk, akkor állhat ebben a pácban minimum fél órát. Ha a serpenyő elég forró, egy kevés olajon megsütjük a hússzeleteket. Először mindkét oldalukat kérgesítjük, majd a hőt lejjebb vesszük és minkét oldalukat 5-5 percig sütjük.
A hagymát felaprítjuk és kevés olívaolajon megdinszteljük, de nyugodtan karamellizálódhat is egy kicsit. A szilvákat kimagozzuk és feldaraboljuk, és hozzáadjuk a hagymához, egy kevés vízzel felöntjük. Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk és ezt is hozzáadjuk, a feldarabolt aszalt szilvákkal együtt. Fűszerezzük frissen reszelt gyömbérrel, sóval, borssal, chilivel, adjunk hozzá egy kis nádcukrot vagy édesítőt és végül a balzsamecetet. Vegyük lejjebb a hőt és 10-15 percig rotyogtassuk.