Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A Königsbergben született híres filózófusnak, Immanuel Kantnak állítólag ez volt a kedvenc étele. És, ha egy filózófusnak bejött, nekünk is érdemes kipróbálnunk!

Porosz húsgombóc tejszínes mártással

Adásban volt: 2013. June 11.
A recepthez tartozó videó
A Königsbergben született híres filózófusnak, Immanuel Kantnak állítólag ez volt a kedvenc étele. És, ha egy filózófusnak bejött, nekünk is érdemes kipróbálnunk!
2016. February 15.

Hozzávalók

2-4 fő
  • 2 hagyma, finomra aprítva
  • 2 evőkanál vaj
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg kenyérmorzsa (panko)
  • 2 teáskanál szardellapaszta (vagy szardella)
  • 1 tk Worcestershire szósz
  • 1 citrom héja
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 tojás
  • A mártás hozzávalói:
  • 1 liter alaplé
  • 5 dkg vaj
  • 1 hagyma
  • 5 dkg liszt
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl

Elkészítés

Vajon a hagymát megdinszteljük, kicsit sózzuk. Közben a darált húst két tojással összekeverjük, enyhén sózzuk – mert kerül bele szardella is –  borsozzuk. Majd hozzáadjuk az apróra vágott szardellát, a megdinsztelt hagymát, a finomra aprított petrezselymet, és annyi kenyérmorzsát, amennyit felvesz. Golflabdaméretű golyókat formálunk a húsból, majd a húsgolyókat a gyöngyöző alaplében fedő alatt kb. 15 percig pároljuk. Amikor már majdnem készre főttek, egyesével kiemeljük a gombócokat az alapléből. Vajon hagymát puhára dinsztelünk, megszórjuk liszttel. Hozzáadjuk a gombócok főzőlevét, jól elkeverjük és legalább 1 percig forraljuk. Közben a tejszínt és a tejfölt összekeverjük, hozzáadunk pár kanállal a forró léből, belereszeljük egy citrom héját, és egy habverő segítségével összekeverjük a mártást. Folyamatosan keverjük, és amikor már sűrűsödik, hozzáadjuk a kapribogyót, és visszatesszük bele a húsgolyókat és pár perc alatt készre főzzük, főtt krumplival tálaljuk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Parmezános húsgolyók

Parmezános húsgolyók

Marhahúsgolyók a szokásostól eltérő módon parmezánnal. Remekül illik a zöldborsós rizottóhoz.
Fűszeres bárányfasírt merguez módra

Fűszeres bárányfasírt merguez módra

Ha nagy vendégségre készülünk, de már mindenki unja a "sima" fasírtot, készítsük el ezt a fűszeres húsgombócot!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!