Mexikó ihlette isteni vörösbabos burger
Hozzávalók
2 db burgerhez- 2 db teljes kiőrlésű zsömle
- 2 levél jégsaláta
- 1 db paradicsom
- ½ fej lilahagyma
- ½ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db avokádó
- 1 konzerv vörösbab
- 1 db lime
- 2 evőkanál kókuszolaj
- himalája só
- cayenne bors
- őrölt római kömény
- 1 evőkanál szójaszósz
Elkészítés
A sárgarépát, 1 gerezd fokhagymát és a vöröshagymát megpucoljuk. A répát kislyukú reszelőn lereszeljük, a hagymákat pedig finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben egy evőkanál kókuszolajt hevítünk, megfonnyasztjuk rajta a hagymákat, majd hozzáadjuk a reszelt répát is és fedő alatt 5 percig pároljuk.
Ezalatt a vörösbab levét lecsepegtetjük és burgnyanyomó vagy aprítógép segítségével pépesítjük. Ha megpárolódott a répa, alaposan összekeverjük a babbal, sóval, cayenne borssal, római köménnyel és szójaszósszal. A masszából két nagyméretű „húspogácsát” formázunk, majd egy tányéron 20-30 percre a mélyhűtőbe tesszük. Így elkerülhetjük, hogy sütés közben szétessenek.
Ezalatt leveleire szedjük a jégsalátát, apró kockákra vágjuk a paradicsomot, a lilahagymát és a fokhagymát pedig finomra aprítjuk. Az avokádó húsát kikanalazzuk a héjából, villával pépesítjük, majd összekeverjük a fokhagymával, sóval és kevés borssal ízesítjük. Végül néhány csepp lime levet csepegtetünk hozzá, hogy ne barnuljon be.
Félóra elteltével egy serpenyőben ismét egy evőkanál kókuszolajt hevítünk és megpirítjuk rajta 3-3 perc alatt a bab pogácsák mindkét oldalát. A forgatást nagyon óvatosan, egy sütőlapáttal végezzük.
A zsemléket kettévágjuk és egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt ropogósra pirítjuk mindkét oldalukat.
Nincs más hátra, mint összeállítani a burgert. A buci aljára salátaleveleket teszünk, erre helyezzük óvatosan a bab pogácsát, ezt megkenjük az avokádókrémmel, végül rákanalazzuk a lilahagymával összekevert paradicsomkockákat és megkoronázzuk a zsemle tetejével.