Libamell sült alma mártással és rukolás krumplipürével
Hozzávalók
- 1 libamell
- 2 zöldalma
- 1-2 fej hagyma
- kakukkfű
- 1 kg krumpli
- tej
- vaj
- rukola
- só
- bors
Elkészítés
A libamellet konyhai papírtörlővel megszárítjuk. A bőrét beirdaljuk, ügyelve arra, hogy csak a hájréteget vágjuk át, és a húsba ne vágjunk bele. Sózzuk, borsozzuk. Egy vastag aljú serpenyőt szárazon felhevítünk és beletesszük a kacsamellet a bőrös oldalával lefelé, és kb 4-5 percig sütjük, amíg a hájból kisül a zsír. A zsírt leöntjük alóla, ez később sok mindenre felhasználható. Megfordítjuk a mellet és a másik oldalát is pirítjuk kb. 2-3 percig. Amíg a libamell a serpenyőben sül, addig az almákat és a hagymát kisebb kockákra vágjuk, és a sütőlapra szórjuk őket. A serpenyőben megsült libamelleket szintén a sütőlapra helyezzük. Friss kakukfüvet morzsolunk rájuk, és az almát és a hagymát meglocsoljuk egy kevés libazsírral. 170 C-ra előmelegített sütőbe 16-20 perc alatt belül rózsaszínűre kívül ropogósra sütjük. Ha teljesen át akarjuk sütni a húst, akkor 25-27 percig süssük. Közben elkészítjük a krumplipürét a szokásos módon. A főtt krumplit áttörjük és egy kevés tejjel és sok vajjal kikeverjük. A rukolát felaprítjuk és a forró pürébe keverjük. Amíg a szeletelés előtt alufóliával letakarva még pihentetjük a libamellet – ez 5-10 perc -, elkészítjük az alma mártást. A liba mellett sült almát és hagymát botmixerrel pürésítjük.