Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gluténmentes bagett

Adásban volt: 2014. február 7.
A recepthez tartozó videó
Ropogós bagett gluténmentesen. Szenzációs reggeli, csak egy kicsit kell korábban ébredni.
2016. január 26.

Hozzávalók

  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 5 dkg fehér rizsliszt
  • 6 dkg cirokliszt
  • 9 dkg kukoricakeményítő
  • 5 dkg burgonyakeményítő
  • 1½ teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál xantángumi
  • ¼ teáskanál guargumi
  • ¼ teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál cukor
  • ½ teáskanál só
  • kb. 2 dl víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál almaecet
  • a tetejére kb. 2 evőkanál lenmag

Elkészítés

Az őrölt lenmagot 2 evőkanál forró vízzel elkeverjük, állni hagyjuk. A száraz hozzávalókat, azaz a liszteket, a keményítőket, a tejport, az élesztőt, a sót, a xantán- és guargumit valamint a cukrot összekeverjük egy dagasztótálban. Mérőkancsóban összevegyítjük a vizet az olívaolajjal és az almacettel. Fakanállal folyamatosan kevergetjük a lisztes keveréket, és közben lassan hozzácsorgatjuk a lenmagos masszát, majd az olajos folyadékot. Néhány perc alatt egynemű, ragacsos tésztát keverünk belőle. A tálat lefedjük, és 2 órán át kelesztjük. 
Ezután a bagettsütő-forma mélyedéseit kibéleljük 1-1 méretre vágott sütőpapír-csíkkal. A tésztát evőkanállal elosztjuk a sütőpapírokon. Nem baj, ha kicsit egyenetlen, majd úgyis elsimítjuk.
Egy kis tálkába vizet készítünk magunk mellé, és folyamatosan vizezett spatulával addig simogatjuk a tésztát, amíg nagyjából sima, egyenletes nem lesz a felszíne. Nem kell óvatoskodni, de a megkelt tésztát nagyon nyomkodni sem érdemes, hogy a kelesztés során keletkezett levegőbuborékok megmaradjanak. A tésztát újra lefedjük, és kb. 30 percig tovább kelesztjük. 
Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (gázsütőn 8-as fokozat), és ha van pizzakövünk, betesszük a sütő alsó harmadába elhelyezett rácsra. A sütő aljába bekészítünk egy nagy tepsit a forró víznek, és felforralunk kb. 3 dl vizet. A bagettekre recés fogú késsel kb. 1 cm mélyen átlósan bemélyedéseket vágunk. A tészta ráragad a pengére, ezért azt minden egyes vágás után vizes papírtörlővel áttöröljük. Megszórjuk a lenmaggal. Ha a sütő elég forró, mehet is a pizzakőre – vagy ha nincs, csak simán a sütőrácsra – a bagett.
Az alul lévő tepsibe sütőkesztyűs kézzel óvatosan beleöntjük a forró vizet – vigyázat, forró gőz fog felcsapni –, és már csukjuk is be az ajtót, hogy minél több gőz bent maradjon. Kb. 40 perc alatt megsütjük, és rácson hűtjük ki.

 

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Portrépercek: Kollár Anita, a Gluténmentes és finom! szerzője

A papírízűtől a finomig kísérletezett a nagysikerű szakácskönyv, a Gluténmentes és finom! szerzője. Kollár Anita elképzelhetetlenek tartotta, hogy kedvenceit nem eheti többé, ezért kitartóan sütött és tesztelt. Nagy szerencsénk, hogy mindezt meg is írta, mert így bárki is kerül ilyen helyzetbe, már eleve középfokról indul Anita könyvével.
Sós teasütemény (gluténmentes)

Sós teasütemény (gluténmentes)

Sokáig eltartható, kiváló vendégváró sütemény. A tetejére jöhet tökmag, reszelt sajt, mák vagy akár feketehagyma-mag. Mindez gluténmentesen!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?