Gluténmentes bagett
Hozzávalók
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 5 dkg fehér rizsliszt
- 6 dkg cirokliszt
- 9 dkg kukoricakeményítő
- 5 dkg burgonyakeményítő
- 1½ teáskanál szárított élesztő
- 1 teáskanál xantángumi
- ¼ teáskanál guargumi
- ¼ teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál cukor
- ½ teáskanál só
- kb. 2 dl víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál almaecet
- a tetejére kb. 2 evőkanál lenmag
Elkészítés
Az őrölt lenmagot 2 evőkanál forró vízzel elkeverjük, állni hagyjuk. A száraz hozzávalókat, azaz a liszteket, a keményítőket, a tejport, az élesztőt, a sót, a xantán- és guargumit valamint a cukrot összekeverjük egy dagasztótálban. Mérőkancsóban összevegyítjük a vizet az olívaolajjal és az almacettel. Fakanállal folyamatosan kevergetjük a lisztes keveréket, és közben lassan hozzácsorgatjuk a lenmagos masszát, majd az olajos folyadékot. Néhány perc alatt egynemű, ragacsos tésztát keverünk belőle. A tálat lefedjük, és 2 órán át kelesztjük.
Ezután a bagettsütő-forma mélyedéseit kibéleljük 1-1 méretre vágott sütőpapír-csíkkal. A tésztát evőkanállal elosztjuk a sütőpapírokon. Nem baj, ha kicsit egyenetlen, majd úgyis elsimítjuk.
Egy kis tálkába vizet készítünk magunk mellé, és folyamatosan vizezett spatulával addig simogatjuk a tésztát, amíg nagyjából sima, egyenletes nem lesz a felszíne. Nem kell óvatoskodni, de a megkelt tésztát nagyon nyomkodni sem érdemes, hogy a kelesztés során keletkezett levegőbuborékok megmaradjanak. A tésztát újra lefedjük, és kb. 30 percig tovább kelesztjük.
Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (gázsütőn 8-as fokozat), és ha van pizzakövünk, betesszük a sütő alsó harmadába elhelyezett rácsra. A sütő aljába bekészítünk egy nagy tepsit a forró víznek, és felforralunk kb. 3 dl vizet. A bagettekre recés fogú késsel kb. 1 cm mélyen átlósan bemélyedéseket vágunk. A tészta ráragad a pengére, ezért azt minden egyes vágás után vizes papírtörlővel áttöröljük. Megszórjuk a lenmaggal. Ha a sütő elég forró, mehet is a pizzakőre – vagy ha nincs, csak simán a sütőrácsra – a bagett.
Az alul lévő tepsibe sütőkesztyűs kézzel óvatosan beleöntjük a forró vizet – vigyázat, forró gőz fog felcsapni –, és már csukjuk is be az ajtót, hogy minél több gőz bent maradjon. Kb. 40 perc alatt megsütjük, és rácson hűtjük ki.