Íme a legfinomabb őszi muffin receptje!
Hozzávalók
16 db.- A muffihoz:
- 225 g liszt
- 200 g kristálycukor
- 100 g barnacukor
- 400 g sütőtök püré*
- 4 g szódabikarbóna
- 2 g sütőpor
- csipet só
- 8 g fahéj
- fél kávéskanál őrölt szerecsendió
- fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2 db nagyobb tojás
- 100 g kókuszolaj megolvasztva
- 2 evőkanál zsíros tej
- A sütőtökpüréhez:
- 1 db kisebb sütőtök
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl habtejszín
- kevés vaj
- víz
- A krémhez:
- 300 g mascarpone
- 1 dl habtejszín
- 1 evőkanál vanília aroma
- 100 g porcukor
- fahéj
Elkészítés
Először készítsük elő a sütőtök pürét, mert annak hűlnie kell majd. Hámozzuk meg és kockázzunk fel 400-420 g sütőtököt. Kevés vajon kezdjük el pirítani a vaníliás cukorral, majd adjunk hozzá fél dl vizet és 1 dl habtejszínt. Addig főzzük, míg meg nem puhul a tök. Ha kész, botmixer segítségével péppé turmixoljuk (ha túl sok leve lenne, öntsünk le belőle), majd hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni. (Tipp: a meleg pürét tegyük át egy másik tálba és állítsuk hideg vízbe, így hamarabb kihűl.)
A krémhez habosítsuk ki a mascarponét a porcukorral és habtejszínnel, majd ízesítsük vaníliával és fahéjjal ízlés szerint. Tegyük hűtőbe felhasználásig.
Ha kihűlt a pürénk, neki is állhatunk a muffinnak. Mérjük ki külön a száraz és a nedves hozzávalókat, tehát a lisztet, a cukrot, fűszereket, sót, sütőport, szódabikarbónát külön, a maradék hozzávalót: a 400 g kihűlt pürét, a tojásokat, az aromát, tejet és kókuszolajat kissé habosítsuk ki robotgép segítségével. Öntsük hozzá a száraz hozzávalókat is és alacsony fokozaton keverjük egyneművé. Helyezzünk muffin kapszlikat/papírokat a sütőformába, ha nincsen, vajazzuk, lisztezzük ki. Fagyis kanállal adagoljuk bele a tésztát, kb. a forma háromnegyedéig, majd 180-190 fokon, előmelegített sütőben 24 perc alatt készre sütjük. Várjuk meg, még kissé kihűlt, azután díszíthetjük a krémmel. Töltsük habzsákba, ha nincsen, akkor sincs baj, legyünk kreatívak: fagyis kanállal adagoljuk rá vagy akár egy evőkanál segítségével ráhalmozzuk tetszés szerint a krémet, végül fahéjjal meghintve tálaljuk. Jó étvágyat!