Húsvét utáni tojásos nokedli
Húsvétkor mindig sokat és jókat eszünk. Most, hogy az ünnepnek vége, jön a sok evéstől, esetleg locsolástól bágyadt hétköznap és hétvége, amikor a hűtőt kinyitva farkasszemet nézünk a maradék sonkákkal, tojásokkal, zöldségekkel. Az sem meglepő, ha ilyenkor valami merőben más jellegű ételre vágyunk, de a lelkiismeretünk azért azt diktálja, hogy a meglévő készleteket ne hagyjuk veszni.
Így találkozik nálam rendszeresen a tavaszi étrend állandó visszatérője, a tojásos nokedli (és a hozzá kötelező fejes saláta) a húsvétról maradt csemegékkel az alábbiak szerint:
Hozzávalók
- 5 tojás
- 20 dkg liszt
- kb 1,5 dl víz
- apróra vágott sonka
- füstölt kolbász szeletelve
- 3 szál zöldhagyma
- 5 dkg sajt
- 2 evőkanál vaj
- só, bors
Elkészítés
A lisztből, két tojásból némi víz és só hozzáadásával lágy tésztát kevertem, melyet a lobogó vízbe szaggattam. Miután a nokedli feljött a víz felszínére, leszűrtem és folyó vízzel átöblítettem, majd egy tálba öntve vajat kevertem hozzá.
Egy serpenyőben az apróra vágott húsokat és hagymát kevés vajon megpirítottam, majd a felvert három tojást hozzáöntöttem. Időnként kevergetve készre sütöttem, majd reszelt sajttal megszórva tálaltam.
Közben pedig Scott H. Biramtól szólt a Just another river.