Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Harcsapaprikás tejfölös galuskával

Egy klasszikus paprikás mindig jó választás!
2023. January 29.

Tálalhatjátok túrós-tejfölös csuszával, adhattok hozzá sok-sok kaprot, de egy egyszerűbb galuska is „megteszi”! 

Hozzávalók

4 személyre
  • A paprikáshoz:
  • 10 dkg kockázott szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 db tv paprika
  • 1 db hámozott paradicsom
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • só, őrölt fekete bors
  • 80 dkg harcsafilé
  • 15 dkg tejföl
  • 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • A körethez:
  • 2 db tojás
  • 3 dl víz
  • 1 kávéskanál só + a főzővízhez
  • kb. 40 dkg liszt
  • tejföl ízlés szerint
  • aprított petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés

A felkockázott szalonnát egy lábasban, lassú tűzön zsírjára, ropogósra sütjük. Szedőkanállal kivesszük, félretesszük, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát megfonnyasztjuk a visszamaradt zsiradékon, és hozzáadjuk a megpucolt, áttört fokhagymát is. Ezután lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, majd mehet vissza a lábas a tűzre. 

Beletesszük a megmosott, feldarabolt paprikát, a kétféle paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 3 dl víz hozzáadásával az egészet puhára főzzük. Botmixerrel krémesre törjük, és beletesszük a nagyobb kockákra vágott halat. Kb. 15 perc alatt készre főzzük. 

Egy kevés lében simára keverjük a tejfölt, illetve szintén egy kevés hideg vízben a keményítőt. Mindkettőt a lábasba tesszük, óvatosan összekeverjük, hogy a hal ne törjön össze, majd még egyet forralunk rajta. 

Közben a galuskához a tojásokat keverőtálba ütjük, elhabarjuk, majd összekeverjük a vízzel, a sóval és a liszttel. A lisztet érdemes fokozatosan hozzáadni, sűrű állagú masszát kell kapnunk. Nem szükséges alaposan kidolgozni. A masszát lobogó, sós vízbe szaggatva kifőzzük, majd leszűrjük. Tálaláskor összekeverjük ízlés szerint (sózott) tejföllel, és rákanalazzuk a paprikást. Végül megszórjuk a szalonnával és aprított petrezselyemzölddel. 

 

Ezt a receptet is próbáld ki: 

Csípős taco tarjával és zöldségekkel

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fahéjas banánkenyér

Fahéjas banánkenyér

Pihe-puha süti a délutáni kávé vagy tea mellé
Csilis babragu sült pulykával

Csilis babragu sült pulykával

Egy kis csípős jöhet a januári hidegben?
Almás-narancsos táskák

Almás-narancsos táskák

Az alma, a fahéj és a narancs igazán téli hangulatúvá teszi ezeket a gyors leveles sütiket

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!