Harcsapaprikás tejfölös galuskával
Tálalhatjátok túrós-tejfölös csuszával, adhattok hozzá sok-sok kaprot, de egy egyszerűbb galuska is „megteszi”!
Hozzávalók
4 személyre- A paprikáshoz:
- 10 dkg kockázott szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1 db tv paprika
- 1 db hámozott paradicsom
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- só, őrölt fekete bors
- 80 dkg harcsafilé
- 15 dkg tejföl
- 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
- A körethez:
- 2 db tojás
- 3 dl víz
- 1 kávéskanál só + a főzővízhez
- kb. 40 dkg liszt
- tejföl ízlés szerint
- aprított petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés
A felkockázott szalonnát egy lábasban, lassú tűzön zsírjára, ropogósra sütjük. Szedőkanállal kivesszük, félretesszük, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát megfonnyasztjuk a visszamaradt zsiradékon, és hozzáadjuk a megpucolt, áttört fokhagymát is. Ezután lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, majd mehet vissza a lábas a tűzre.
Beletesszük a megmosott, feldarabolt paprikát, a kétféle paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 3 dl víz hozzáadásával az egészet puhára főzzük. Botmixerrel krémesre törjük, és beletesszük a nagyobb kockákra vágott halat. Kb. 15 perc alatt készre főzzük.
Egy kevés lében simára keverjük a tejfölt, illetve szintén egy kevés hideg vízben a keményítőt. Mindkettőt a lábasba tesszük, óvatosan összekeverjük, hogy a hal ne törjön össze, majd még egyet forralunk rajta.
Közben a galuskához a tojásokat keverőtálba ütjük, elhabarjuk, majd összekeverjük a vízzel, a sóval és a liszttel. A lisztet érdemes fokozatosan hozzáadni, sűrű állagú masszát kell kapnunk. Nem szükséges alaposan kidolgozni. A masszát lobogó, sós vízbe szaggatva kifőzzük, majd leszűrjük. Tálaláskor összekeverjük ízlés szerint (sózott) tejföllel, és rákanalazzuk a paprikást. Végül megszórjuk a szalonnával és aprított petrezselyemzölddel.
Ezt a receptet is próbáld ki: