Ma van a Főzzön a férfi vacsorát! nap. Horvát Sára férje ennek eleget tett, sőt!
November első csütörtökje idén 2-ára esik, ekkor van a Főzzön a férfi nap. Nálunk a férfi András, a férjem, aki ritkán szabadul be a konyhába, de akkor olyat alkot, hogy a szomszédok is a csodájára járnak. Életem első interjúja a férjemmel így sikerült:
Milyen a viszonyod a közös konyhánkkal?
Viharos, mert kitúrsz belőle. Viccen kívül: jó. Megvannak azok az ételek, amiket én csinálok, és te soha. Ilyen a lecsóm, és ilyen ez a rakott krumpli is, az uborkasalátával.
Igen, az uborkasaláta zseniális…
…igen, a Seattleben élő, Costa Ricában született, de magyar származású másodunokaöcsém is elkérte a receptet. Mondjuk ez amolyan magyaros uborkasaláta, lehet, hogy nem kifejezetten az enyémre volt kíváncsi. De az tény, hogy nagyon komolyan veszem.
Mitől más a te rakott krumplid, mint bárki másé?
Azt neked kéne megmondani, te vagy a szakértő. Szerintem felelőtlenül sok tejfölt, tojást és kolbászt teszek bele, és ettől lesz jó ízes,és szaftos.
A gyerekek pillanatok alatt elpusztítják, a húgom egy egész bödönt képes belőle megenni, ezért mindig kétszeres adagot csinálsz. 2 napnál tovább sosem bírják a maradékok. Hülye kérdés, de milyen érzés ez neked?
Tényleg hülye kérdés. Szerinted milyen? Ad egy puszit, és elmegy kinyomkodni az uborkáját. Tényleg nagyon komolyan veszi.
Hozzávalók
- 1,2 kg főtt burgonya felkarikázva (jó sós vízben főzve)
- 10 főtt tojás felszeletelve (jó sós vízben főzve)
- 2 szál kolbász (én a tóalmásit szeretem) felkarikázva
- 2 nagy doboz tejföl, van, hogy az a nagy vödör is elfogy…
- vaj a tál kikenéséhez
- 1 ek étolaj
- A salátához
- 2 kígyó uborka
- 2 púpozott tk só
- 3-4 szál újhagyma
- 1 ek porcukor
- 2 ek 10%-os ételecet
- kb. 4 dl víz
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 190ºC-ra és vajazd ki a sütőtálat. Rendezd egy rétegben a tál aljára a burgonyakarikák negyedét, amíg befedik a télat. A tetejére helyezd a tojáskarikák harmadát, majd a kolbászok harmadát, végül a tejföl harmadát (jó sokat!). Ezt ismételd addig, míg el nem fogy minden (krumplikarikák kerüljenek a tetejére. Az utolsó adag tejföllel keverd el az olajat, hogy tuti ropogósra süljön, majd ezzel kendd be a rakott burgonya tetjét. Fedd le alufóliával, és mehet a sütőbe. Kb. ¾ óra alatt átmelegszik (főzni már nem kell semmit), az utolsó 15 percben fólia nélkül süsd, hogy szépen megpiruljon.
Biztosan észrevetted, hogy nem sóztunk semmit: a kolbász nagyon sós, és a burgonyát, és a tojást is nagyon sós vízben főztük. Ez elég szokott lenni, de ha mégsem, sózni még mindig lehet a tálaláskor is.
A salátához gyaluld le az uborkát (a mi gyalunk állítható vastagságú, a 2 mm-esen szoktuk), amit előzőleg meg is hámozhatsz. Sózd be, és hagyd állni kb 2 órát. Közben készítsd el a levet: a vizet keverd össze az ecettel és a porcukorral. Ezután alaposan nyomkodd ki az uborka levét (így nem lesz keserű), majd tedd az előre elkészített lébe. A az újhagymát csak ekkor karikázd fel, és add hozzá. Kóstolj és ízesíts kedved szerint. Mi pont így szeretjük.