Fahéjas kenyér
Hozzávalók
- Tészta:
- 2 ¾ csésze+2 evőkanál liszt
- ¼ csésze cukor
- 1 zacskó szárított élesztő
- ½ teáskanál só
- 4 evőkanál vaj
- 1/3 césze tej
- ¼ csésze víz
- 2 szobahőmérsékletű tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Töltelék:
- 1 csésze cukor
- 2 teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál szerecsendió
- 4 evőkanál olvasztott vaj
Elkészítés
Egy nagy tálban keverjünk össze 2 csésze lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Tegyük félre. Egy kis lábosban olvasszuk össze a vajat és a tejet. Ha a vaj teljesen elolvadt, vegyük le a tűzhelyről, és adjuk hozzá a vizet és a vaníliát. Hagyjuk a keveréket hűlni 5 percig.
Öntsük a tejes keveréket a száraz hozzávalókhoz, és keverjük össze. Verjük fel a tojásokat, és adjuk hozzá a tésztához. Adjuk hozzá a maradék ¾ csésze lisztet. A tészta nagyon ragacsos lesz, de így tökéletes. Tegyük a tésztát egy kivajazott közepes tálba. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk kelni 30-45 percig. Ha a tésztát a kétszeresére kelt, gyúrjuk hozzá a 2 evőkanál lisztet. Fedjük le újra 5-10 percre.
Közben készítsük el a tölteléket. Egy közepes tálban keverjük össze a cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót. Tegyük félre.
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki. Kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros keverékkel. Figyeljünk rá, hogy mindenhova jusson. Éles késsel vagy pizzavágóval vágjunk a tésztából egyforma, 5 centis csíkokat. Majd a csíkokból vágjunk egyforma négyzeteket. Ragasszuk egymás tetejére a négyzeteket, és 3-4 halomba rendezve tegyük egy vekniformába. A közben kiszóródott cukrot és fűszert szórjuk a tetejére. Fedjük le, és hagyjuk újra kelni 10-15 percig.
Amíg a tészta kel, melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Tegyünk egy nagy tepsit a vekniforma alá, és 30-35 percre tegyük az előmelegített sütőbe, amíg a kenyér aranybarnára sül.