Diós-csokis omlós teakeksz
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
A múltkori epres morzsapite tésztája annyira roppanós és finom lett, hogy úgy gondoltam, teszek egy próbát, és másfajta sütihez is kipróbálom. Abszolút megérte, mert pillanatok alatt elkészíthető, omlósan vajas teakeksz lett belőle roppanós diódarabokkal, amit a családom pillanatok alatt eltüntetett a tányérról.
Hozzávalók
- 10 dkg darált mandula vagy zsíros mandulaliszt
- 2 dkg kókuszliszt
- 6 dkg tápiókaliszt
- 2 nagy csipet útifűmaghéj
- 7 dkg ghee vagy laktózmentes vaj
- 8 dkg rizsszirup vagy folyékony édesítő
- 4 dkg étcsokicsepp
- 4 dkg apróra vágott dió
Elkészítés
A mandulalisztet, kókuszlisztet, tápiókalisztet és útifűmaghéjat kimérjük, majd összekeverjük egy tálban.
A ghee-t nem olvasztjuk fel, hanem szilárd állapotban hozzáadjuk a lisztes keverékhez a rizssziruppal együtt.
Villával összetörjük, majd a vége felé a kezünkkel jól összedolgozzuk a tésztát. Ezután hozzáadjuk a csokicseppeket és a diódarabokat is. Ha esetleg a kezünk melegétől a tészta túl puha lenne, hűtőbe tesszük körülbelül 1 órára, hogy jobban kezelhető legyen a tészta.
A masszából dió nagyságú gombócokat formázunk, egymástól 2-3 cm távolságra helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kissé lelapítjuk őket.
175 °C-ra előmelegített sütőben 6-7 percig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. Figyelem, a sütési idő nagyban függ a kekszek nagyságától, érdemes szemmel tartani őket, mert könnyen túlpirulhatnak!
A sütőből kivéve megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek, és csak ezután szedjük le a kekszeket a tepsiről.
Hétvégi reggelire jöhet egy gofri?