Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Dagasztás nélküli Margherita pite-pizza

2016. október 26.

Hozzávalók

  • 30 cm-es pizza tésztához:
  • 500g liszt átszitálva
  • 1g friss élesztő
  • 16g finom szemű só
  • 350g víz
  • A Margherita pite:
  • 4 gombócnyi pizza tészta
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 800g kiváló minőségű olasz hámozott paradicsom konzerv
  • 1 teáskanál finom szemű só
  • 900g mozzarella sajt, nagyobb darabokra tépkedve
  • 20 db friss bazsalikomlevél
  • ¾ csésze frissen reszelt parmezán

Elkészítés

 Pizza tészta:

1. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót. Adjuk hozzá a vizet, és először fakanállal, majd a kezünkkel gyúrjuk össze.

2. Takarjuk le a tálat, és szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni, 18 óra alatt. Hűvös helységben lassabb, melegben gyorsabb.

3. Ha megkelt, borítsuk a tésztát lisztezett felületre. Osszuk négy egyenlő részre, és nyújtsuk őket négyzet formájúra. A négyzetek sarkait hajtsuk be a közepéig, majd fordítsuk meg, és formázzuk kör alakúra. Kis dombokat készítsünk a tésztából. Ha a tészta ragacsos, szórjuk meg liszttel.

4. Ha nem akarjuk rögtön felhasználni, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe, akár 3 napra. Felhasználás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

 

A Margherita pite sütése:

1. Kapcsoljuk be a sütőt 260 fokra, és melegítsük elő 30 percig.

2. Tegyük az egyik adag tésztát a lisztezett munkafelületre, és lisztezzük be a tésztát, valamint a kezünket is. Finoman dolgozva nyújtsuk a labda formát 30 cm átmérőjűre. Ne foglalkozzunk vele, ha nem pont kör alakú. Csak addig dolgozzunk a tésztával, ameddig muszáj, hogy minél több levegő maradjon a tésztában, enyhén buborékosnak kell lennie.

3. Lisztezzük ki a pizza tepsit, és tegyük rá a tésztát. Most jöhet a feltét.

4. Szűrjük le a paradicsomot, és paszírozzuk össze. Keverjük hozzá az olíva1.olajat és a sót. A szósz egy hétig eláll a hűtőben, ha nem használjuk fel azonnal.

5. Kapcsoljuk a sütőt 10 percre grill fokozatra. Kenjük meg egyenletesen a tepsin lévő tésztát a paradicsomszósszal, de hagyjunk szabadon körben 2 cm-t. Tegyük rá a mozzarella darabokat is.

6. Gyors mozdulattal tegyük a pitét a grill alá 3.5-4 percre, amíg a tészta már megsül, de még nem ég meg, és a tetején buborékok jelennek meg.

7. A megsült tésztát tegyük át egy tálra, és szórjuk meg parmezánnal és sóval. Osszuk el rajta egyenletesen a bazsalikomot. Szeleteljük, és azonnal tálaljuk.

 

Forrás: food52.com

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Calzone - Pizzatáska paradicsomos, ricottás töltelékkel

Calzone - Pizzatáska paradicsomos, ricottás töltelékkel

A calzone magyarul nadrágszárat jelent, de nem ebben a szuper receptben! A pizzatésztából készült batyut most fűszeres, paradicsomos ricottás töltelékkel ajánljuk.
Pizza Margherita

Pizza Margherita

A tökéletes nápolyi pizza, a Pizza Margherita receptjét Gianni Annoni hozta el az Ízes életbe.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?