Dagasztás nélküli Margherita pite-pizza
Hozzávalók
- 30 cm-es pizza tésztához:
- 500g liszt átszitálva
- 1g friss élesztő
- 16g finom szemű só
- 350g víz
- A Margherita pite:
- 4 gombócnyi pizza tészta
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 800g kiváló minőségű olasz hámozott paradicsom konzerv
- 1 teáskanál finom szemű só
- 900g mozzarella sajt, nagyobb darabokra tépkedve
- 20 db friss bazsalikomlevél
- ¾ csésze frissen reszelt parmezán
Elkészítés
Pizza tészta:
1. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót. Adjuk hozzá a vizet, és először fakanállal, majd a kezünkkel gyúrjuk össze.
2. Takarjuk le a tálat, és szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni, 18 óra alatt. Hűvös helységben lassabb, melegben gyorsabb.
3. Ha megkelt, borítsuk a tésztát lisztezett felületre. Osszuk négy egyenlő részre, és nyújtsuk őket négyzet formájúra. A négyzetek sarkait hajtsuk be a közepéig, majd fordítsuk meg, és formázzuk kör alakúra. Kis dombokat készítsünk a tésztából. Ha a tészta ragacsos, szórjuk meg liszttel.
4. Ha nem akarjuk rögtön felhasználni, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe, akár 3 napra. Felhasználás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
A Margherita pite sütése:
1. Kapcsoljuk be a sütőt 260 fokra, és melegítsük elő 30 percig.
2. Tegyük az egyik adag tésztát a lisztezett munkafelületre, és lisztezzük be a tésztát, valamint a kezünket is. Finoman dolgozva nyújtsuk a labda formát 30 cm átmérőjűre. Ne foglalkozzunk vele, ha nem pont kör alakú. Csak addig dolgozzunk a tésztával, ameddig muszáj, hogy minél több levegő maradjon a tésztában, enyhén buborékosnak kell lennie.
3. Lisztezzük ki a pizza tepsit, és tegyük rá a tésztát. Most jöhet a feltét.
4. Szűrjük le a paradicsomot, és paszírozzuk össze. Keverjük hozzá az olíva1.olajat és a sót. A szósz egy hétig eláll a hűtőben, ha nem használjuk fel azonnal.
5. Kapcsoljuk a sütőt 10 percre grill fokozatra. Kenjük meg egyenletesen a tepsin lévő tésztát a paradicsomszósszal, de hagyjunk szabadon körben 2 cm-t. Tegyük rá a mozzarella darabokat is.
6. Gyors mozdulattal tegyük a pitét a grill alá 3.5-4 percre, amíg a tészta már megsül, de még nem ég meg, és a tetején buborékok jelennek meg.
7. A megsült tésztát tegyük át egy tálra, és szórjuk meg parmezánnal és sóval. Osszuk el rajta egyenletesen a bazsalikomot. Szeleteljük, és azonnal tálaljuk.
Forrás: food52.com