Csípős paradicsomlekvár
Adásban volt: 2013. July 31.
A recepthez tartozó videó
Egzotikus, csípős, pikáns paradicsomlekvár. Készítsünk belőle többet, hogy egész télre elég legyen!
2016. June 19.
Hozzávalók
4 dl-es üveghez- 1 kg érett paradicsom, meghámozva, kimagozva
- 10 dkg befőzőcukor
- fél citrom leve
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- ¼ kávéskanál őrölt kardamom
- frissen reszelt gyömbér
- 1/2 kávéskanál chiliszósz (vagy friss chilipaprika)
Elkészítés
A paradicsomok csumáját eltávolítjuk, meghámozzuk, magját és levét kiskanállal eltávolítjuk (de ne dobjuk ki, ha lecsepegtetjük, vagy leszűrjük, az íz gazdag lé remekül használható salátaöntethez, vagy paradicsomlevesbe). A paradicsomhúst felkockázzuk, lábasba tesszük, és 20-30 percig főzzük, amíg teljesen szétfő. Ekkor botmixerrel simára pürésítjük. A paradicsompüréhez hozzáadjuk a fűszereket – a fahéjat, a kardamomot, a chilit és belereszeljük a gyömbért is. Belecsavarjuk a fél citrom levét, hozzáadjuk a befőzőcukrot, majd további 30-40 percig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik. Sterilizált üvegbe töltjük, és szobahőmérsékleten kihűtjük.
Megosztom barátaimmal