Birsalmás töltött kacsamell, vörösboros lila káposztával
Hozzávalók
- 1 kacsamell filé
- 4 dkg cukor
- 7-8 szál sáfrány
- 1 közepes birsalma vagy alma
- só
- bors
- 1 tk olívaolaj
- 1 fej lila káposzta
- 2 dl vörösbor
- 3 ek cukor
- 1-2 ek kacsazsír
Elkészítés
A birsalmát felkockázzuk, és egy fűszeres kompótot főzünk belőle, amit érdemes előre elkészíteni, hogy kihűlhessen. Vízből és cukorból cukorszirupot főzünk, amibe teszünk néhány szál sáfrányt. Amíg a szirupot forraljuk, a birsalmákat felkockázzuk. A birsalma kockákat beletesszük a szirupba és puhára főzzük benne. Majd hagyjuk kihűlni. A kacsamell bőrét beirdaljuk, vigyázzunk, hogy csak a hájat vágjuk át. Sózzuk, borsozzuk, majd egy vékony pengéjű késsel felszúrjuk és egy „kis zsebet” vágunk a húsba. A birsalma kompóttal megtöltjük a kacsamellet. A megtöltött húsokat sarpenyőben elősütjük. Forró serpenyőben bőrével lefelé kezdjük el sütni, és kiolvasztjuk a zsírját. Majd a másik oldalát is kérgesítjük. Majd a sütőben 160-170 C fokon 16-17 perc alatt megsütjük.
Száraz serpenyőben kevés cukrot karamellizálunk, nem kevergetjük, megvárjuk míg borostyánszínű lesz. A káposztát besózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Amikor a serpenyő közepén már megolvadt a cukor, akkor keverhetünk rajta egy kicsit, majd, amikor már sötét aranyszínű a cukor, hozzáadjuk a káposztát. Megvárjuk, hogy a káposzta levet eresszen, sózzuk, borsozzuk. Meglocsintjuk egy kis kacsazsírral, és hagyjuk párolódni, egy kicsit lepirulni a káposztát.Amikor elpárolgott az összes folyadék a káposztáról, apránként hozzáadjuk a vörösbort.