Almás krémes házilag
Hozzávalók
10-12 darab- kész, mélyhűtött leveles tészta
- sütőpapír
- porcukor
- só
- 4 tojás
- 4 dl tej
- 1 vaníliarúd
- cukor
- étkezési keményítő
- 2 dl tejszín
- 4 zöldalma
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
Elkészítés
A leveles tésztát a felhasználásig tartsuk hűtőben, és hidegen dolgozzunk vele. A tészta lapokat felvágjuk 8 egyforma téglalapra, és helyezzük sütőpapírral borított sütőlapra. Szitáljunk rá porcukrot, majd terítsünk rá egy sütőpapírt, és egy másik sütőlapot helyezzünk a tetejére nehezéknek. Tegyük be a sütőbe és 180-200 C fokon 15-16 perc alatt süssük aranybarnára.
Közben egy lábasban vajjal cukrot karamellizálunk, és adunk hozzá egy csipet sót. Az almákat meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk, majd a már borostyános színű sós karamellához adjuk. Lassan, alacsony hőfokon, csak a serpenyő mozgatásával aranyszínűre pároljuk. Közben elkészítjük a cukrászkrémet. Egy kevés étkezési keményítőt elkeverünk hideg tejjel és felforraljuk és adunk hozzá egy kis csipet sót. A négy tojássárgáját cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk fél rúd vanília kikapart magjait. Majd e kikevert tojáshoz hozzákeverjük a forró tejet, összekeverjük. Vissza öntjük a lábasba és folyamatos kevergetés közben besűrítjük. Majd kihűtjük. Közben felverjük a tejszínt, amit összeforgatunk a kihűtött cukrászkrémmel. Végül a tésztalapokra először krémet halmozunk, majd ráhelyezzük a karamellizált almát végül a tetejére egy újabb lapot, és így megtöltjük a krémeseket.