Őszi gyümölcs - amennyi belénk fér!
A különböző csemegeszőlő-fajták már megjelentek a piacokon, az édes és lédús gyümölcsnek kár lenne ellenállni. A szervezet számára fontos tápanyagok szinte mindegyike megtalálható benne, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Káliumforrásként is emlegetik, hiszen ezért is jó vízhajtó. Méregteleníti a szervezetet, segíti az emésztést és az idegrendszer is nagyon meghálálja a fogyasztását. Alacsony az energia-, de magas a rosttartalma, éppen ezért tisztító- vagy fogyókúrához is ajánlható. Ugyanakkor magas cukortartalma miatt a cukorbetegeknek már nem ajánlott a szőlőkúra. A kék színű szőlőfajták ha lehet még gazdagabbak antioxidánsokban, amelyek sejtszinten óvják a szervezetet a káros hatásoktól, védenek a ráktól. A szőlőmag bioflavonoidokat tartalmaz, a friss gyümölcsből könnyű hozzájutni, míg feldolgozva őrleményként már csak méregdrágán lehet beszerezni ezt a méltán híres antioxidánst.
Szilvalé, mongyő!
Az édes és zamatos szilva a nyár minden ízét felhalmozta és mellé rengeteg hasznos tulajdonsággal bír. Anyagcsere-serkentő hatása közismert, köszönhetően többek között egy szorbitol nevű vegyületnek és magas rosttartalmának. A szilva a magas vérnyomás, érelmeszesedés és keringési problémákra is jótékony hatással van. Kalóriaszegény gyümölcs, gazdag A- és C-vitaminban és bétakarotinban. Ezek mellett a szilvának magas az antioxidáns tartalma, nemcsak a szabadgyökök ellen harcolhatunk vele, de az öregedés ellen is kiváló háziszer. A szilvát könnyű feldolgozni és télire eltenni, lekvárként is megőrzi számos egészségvédő tulajdonságát. A szatmári szilvából készülő eredetvédett magyar pálinka pedig egy másik műfajban és minőségben öregbíti a hazai szilva jó hírét.