Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ma van a Palacsinta nap! De vajon miért épp ma?

Nézzük, hogyan ünneplik ezt bizonyos helyeken!
2017. February 28.

A keresztény vallásban a Húshagyó kedd az utolsó Nagyböjt előtti nap. A 40 napos időszakkal emlékeznek Krisztus pusztában töltött időszakára – ahol éhezett. Hagyományosan ilyenkor az emberek feladják a luxus étkezési cikkeket, mint a vaj vagy a tojás. Innen ered a palacsintakészítés tradíciója, hiszen Húshagyókedden fel kellett használni az összes tojást és vajat.

Hogyan ünnepelnek világszerte?

A világ több részén is Mardi Gras-t tartanak ezen a napon, ami az ünneplésről és a nagyszabású vendéglátásról szól. Néhány kultúrában annyit esznek Húshagyókedden, amennyit csak bírnak – akár napi 12-szer étkeznek.

Talán az egyik legismertebb tradíció a Palacsinta Napi Verseny, melyet már 1445 óta tartanak az angliai Olney-ben. A legenda szerint egy nő épp palacsintákat sütött, amikor meghallotta a templom harangjait, melyek a Húshagyókeddi gyónásra hívták. A templomba járás kötelező volt akkor, így konyhai kötényében, serpenyőjével a kezében szaladt oda.

A londoni Westminster School udvarára az apátság egyik papja felvonultatja a fiúkat az Éves Palacsinta Zsírozásra (Annual Pancake Grease). Az iskola szakácsa feldob egy palacsintát egy 5 m magas rúdra, ahonnan a fiúknak le kell azt szedniük. Aki a legnagyobb szeletet tépi le belőle, pénzjutalomban részesül.

Province-ban létezik egy babona: ha egy érmét tartunk a bal markunkban, mialatt feldobjuk a palacsintát, gazdagok leszünk. Brie-ben az első palacsinta azt a tyúkot illeti, aki tojásából sült a finomság.

Az pedig, ha a palacsinta a feldobás közben a padlóra esik, mindenképp balszerencsét jelent. Napoleon, aki Josephine-nel együtt szeretett palacsintát sütni és enni, az orosz hadjáratának bukását is egy Malmaisonban leejtett palacsintának tulajdonítja.

 

forrás: sa.uca.org.au

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spenótos amerikai palacsinta

Spenótos amerikai palacsinta

Ez a spenótos ízesítésű változat önmagában is finom, de kedvünk szerint tálalhatjuk sós túrókrémekkel, salátával vagy zöldség alapú kencékkel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!