Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Levesgyöngy, kiflikarika, kruton - jöhet?

Az újrafőtt vagy sütött pékáruk közt is nagy ám a változatosság.
2022. February 24.

A levesgyöngyöt általában zacskóstul vesszük, és valljuk be – nem igazán érné meg magunknak elkészíteni ezt a szaporátlan feltétet. A már nem friss kiflit, zsemlét viszont érdemes vékony szeletekre vágni, és úgy megszárítani, további felhasználásra – akár zsemlemorzsa vagy fasírt is készülhet még a darabokból, de leveseket is dúsíthatunk velük.

Talán az nem meglepő, hogy például krutont jó ötlet házilag készíteni: az ízes, kétszersült kenyérkockákra kár is volna pénzt kiadni, ha magunk is könnyűszerrel megalkothatjuk a saját levesbetétünket vagy saláta-feltétünket. Egy teljes kiőrlésű, könnyű bagettre lesz szükségünk, amelyet mi is megsüthetünk, de egy kicsit megszáradt, bolti példány is tökéletesen alkalmas lesz. Ha teljességgel otthon készül, az azért előnyösebb, mert legalább tudjuk, hogy pontosan milyen hozzávalókból áll. A minőség, a mesterséges adalékok hiánya és az ízesítés így a saját kezünkben összpontosul – a fűszerekkel pedig elég jól lehet variálni.

Pár napos kenyér az ideális kiindulási alap – bagett vagy francia-kenyér a legjobb, de a sima fehér szendvicskenyér, a kovászos vagy épp a pita, illetve még a kukoricakenyér is megteszi. Vagdossuk fel a pékárut, közel kétcentis kockákra – nagyjából hasonló alakúak legyenek, mert ez az elkészítés során jól jön. A kisebb darabok ugyanis hamarabb széteshetnek, míg a nagyobbak lassabban sülnek meg. Hempergessük meg egyenletesen a falatkákat olvadt vajon; akár ghí is szóba jöhet. Növényi vonalról pedig avokádó-, kókusz- vagy olívaolajat használjunk: egy-két evőkanálnyi zsiradék szükséges két bögre kockához. Fűszerezzünk ízlés szerint: só, bors, fokhagyma- vagy hagymapor, füstölt paprika, friss rozmaring vagy kakukkfű, illetve olasz száraz fűszerek válnak még be, élen a bazsalikommal. Majd rakjuk az egész adagot sütőpapírral bélelt tepsibe, és 190 Celsius-fokra előmelegített sütőben pirítsuk ropogósra, 10-20 percen át. Időnként keverjük át a kockákat, hogy egyenletesen barnulhasson meg minden oldaluk. Minél ropogósabbakká válnak, annál finomabbak lesznek a leves evésekor – ugyanis több folyadékot tudnak felvenni. A puhább kockák viszont hamar nyúlósabbá válnak.
Ha gyorsabb eredményre vágysz, akkor a főzőlapon is dolgozhatsz: egy vas serpenyőben terítsd el egymás mellé a kockákat, és közepes lángon kezdd pirítani. Csak két perc után keverj rajtuk, úgy, hogy az minél több oldalukat érje a hő. Átlagban két percenként forgassuk át az állományt, míg nem keményednek meg a darabkák: ekkor szárazak és világosbarnák is már. Nagyjából 8-10 perc szükséges, hogy ezt az állapotot elérjék.

Tipp: Próbáld ki ezeket a változatos levesbetéteket is! 

Tárolni lehűtve érdemes, légmentesen záródó dobozban vagy zacskóban, mely frissen és ropogósan megőrzi a falatokat. Szobahőmérsékleten két hétig, míg fagyasztóban egy hónapig is jól elállnak – egyedül a hűtőben tartani nem szerencsés, ott hamarabb szökhet közéjük nedvesség. Ha kivesszük a kockákat a fagyasztóból, akkor egy órán át pihentessük egy papírtörlőn, mielőtt használni kezdenénk. Salátára szintén szórhatunk belőlük, de akár leendő töltelékként is tekinthetünk rájuk. Francia hagymaleveshez és minestronéhoz tökéletesek passzolnak, illetve sajtos makaróni és zöldbab tetejére szórva is feldobják az ételt.

Több levest is kóstolnál esetleg?

Ebben a változékony időben készíts leveseket! 8 finom receptet mutatunk

Perzsa
Forrás: goodlifeeats.com / jessicagavin.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!