Lecsóval a világ körül – nyáron és télen is
Tudjuk rég, hogy a tücsök és a hangya között nem feltétlenül kell állandóan éles határt húzni, és attól még lehetünk lazák, ha nyáron egy kicsit szorgoskodunk. Tegyünk már el egy kis lecsót, nem fogjuk megbánni!
Klasszikus tekerés
Zsíron üvegesedik a hagyma, majd jöhet az arányaiban a paradicsomhoz képest kétharmadnyi paprika, ami ha kissé összeesett, követi a paradicsom. Só, bors, ízlés szerint (csípős) pirospaprika és fokhagyma az alaplecsó alapfűszerei. Ha libazsírt használunk, vagy finoman füstös szalonnát pirítunk a hagyma alá, meghálálja majd az összkép, és azt is, ha többféle színű és ízű paprikát és paradicsomot használunk fel befőzésnél. A lecsó forrón kerül a tisztára mosott üvegekbe, és ha patikatisztaságú fedő kerül rá, biztosak lehetünk abban, hogy tartósítószer hiányában sem romlik meg nagyjából soha. A lezárt üveget állítsuk pár percig fejre, a forró lecsó így mindenhol elvégezheti a természetes sterilizálást. Hagyjuk lassan, dunsztban kihűlni és máris gondolkodhatunk a felhasználási ötleteken.
Soha nem lehet megunni
Érdemes olyan lecsót is eltenni, amit padlizsánnal és cukkínivel dúsítottunk, nemcsak azért, mert összetettebb ízt kapunk és a nyár végére megunt cukkíni élete is értelmet nyer, hanem azért is, mert így máris a francia ratatouille is a kamránkba kerül. Ennek a verziónak az olívaolaj-alap mellett a mediterrán zöldfűszerek – bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, oregano – is kötelező elemei, de ezeket fogyasztáskor érdemes felfrissíteni. Az elkészült alap lecsóhoz felvert tojást keverni nálunk is teljesen bevett szokás, a tojásos verzió az egyik legismertebb. Nemcsak nekünk, más népeknek is volt elég esze hozzá, Shakshuka néven Izraelben és a Közel-keleten is népszerű étel, többnyire pirospaprikával, esetleg őrölt köménnyel, koriander zölddel vagy petrezselyemmel fűszerezik.
Körettel vagy köretnek
A cigány konyha húsos szalonnát használ zsíradéknak és krumplival dúsítja lacsaúként ismert lecsóját, Spanyolországban, akárcsak mifelénk, az alapokat olykor kolbásszal is dúsítják. Ők chorizót, mi lecsókolbászt, virslit, szafaládét, de akár fűszeres húsgombócokat is tehetünk bele. Lecsónkat variálhatjuk különböző köretekkel, például rizzsel, tarhonyával vagy túrós csuszával, de bulgurral, kuszkusszal és kölessel is. Másik eset, ha a lecsó a köret vagy a hozzávaló, ilyen ételünk például a ráczponty és a magyaros szűzérme, itt a lecsó a húsok szaftosságához és összetett ízeihez járulhat hozzá a maga erejével.