Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Így készíts teljesen természetes konyhai tisztítószert

2016. December 9.

Ha magad készíted, tudod, mi van benne.

Az ünnepekre való főzés rendetlenséggel jár: piszkos edények, ragacsos munkalapok, tésztadarabok a földön, és még sorolhatnánk. Ilyenkor elkél egy megbízható tisztító. Néhány hozzávalóból elkészítheted a saját tisztítószeredet, házilag. Tégy magadnak egy szívességet és csináld meg még ma – hálás leszel, hogy nem a legnagyobb kupi közepette kell nekiállnod.

Miért készíts házilag tisztítószert?

A saját készítésű tisztítók csodát művelnek a konyhával. Elkészítésükkel pénzt spórolsz, valamint teljesen tudatában vagy annak, mit tartalmaznak.

Miért a fehér ecet?

Természetes fertőtlenítő. 5% ecetsavat tartalmaz, amelynek antimikrobiális tulajdonságai vannak. Hatásosan oldja fel a zsírt és a piszkot, így remek szer a konyhai felületek (tűzhely, munkapult, asztal) tisztításához. Magában rendkívül szúrós, így érdemes felhígítani egyenlő mennyiségű vízzel. A puha felületeken kívül (pl.: márvány munkalap) szinte mindenhol használható. ( Márványhoz lágyabb szert ajánlunk: mosogatószappan+meleg víz).

Miért illóolaj?

Habár simán használható a fehér ecet-víz kombináció, nem árt, ha adunk az elegyhez egy pár csepp illóolajat is. A mostani tisztítószerbe teafaolajat és grapefruitolajat tettem, mivel mindkettőnek antibakteriális és antiszeptikus hatásai vannak. Plusz remek illatot teremtenek.

Így készítsd el a saját tisztítószered:

Amire szükséged van:

  • 1 csésze desztillált fehér ecet
  • 1 csésze víz
  • 3 csepp teafaolaj
  • 3 csepp grapefruit illóolaj
  • egy 0,5 l-es palack sprayfejjel
  • kétcsészés folyadékmérő pohár

Elkészítés: Öntsd bele az ecetet, majd a vizet a palackba (használj tölcsért, ha úgy könnyebb). Cseppents az elegyhez 3-3 cseppet a kiválasztott illóolajokból. Rázd fel erőteljesen a palackot, hogy a tartalma egyneművé váljon. Sprézz a kívánt felületre, töröld át konyharuhával és voilá.

Tippek:

  1. Az illóolajok hajlamosak megülni a keverék tetején, így használat előtt mindig jól rázd fel.
  2. Ha el akarod kerülni a műanyagot, használj üveget. Érdemes újrahasznosítani a fehér ecet üvegét, csak figyelj arra, hogy jól átöblítsd előtte.

 

forrás: thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!