Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezért fontos a D-vitamin fogyasztása

2018. October 10.

A D vitamin kutatások középpontjában továbbra is annak a vizsgálata áll, hogy mekkora mennyiségű napfény szükséges  az az optimális D vitamin szint eléréséhez.

Az őszi-téli időszakban legtöbbünk nem jut elegendő napfényhez. Ezekben az időszakokban a következő legjobb választás a mesterséges UV B sugarak, hiszen az UV sugárzásnak a D vitamin termelésen kívül is vannak egészségügyi előnyei.

A legnagyobb egészségügyi kockázatot a szoláriumágyakban található mágneses nehezék jelenti. Ez kelti azt a jellegzetes hangot a legtöbb szolárium szalonban. Ha elektronikus ballaszttal készült a szoláriumágy, még nagyobb egészségügyi kockázattal kell szembe néznünk.

A másik jellegzetesség, amit a fénycsövek kapcsán mindenképpen végig kell gondolnunk, hogy a legtöbbjük UV A sugarat is kibocsájt. Az UV A sugaraktól leszünk barnák, de a D vitamin termelődésében nem játszik szerepet. Az északi félteke nagy részén a téli hónapokban a napfény segítségével nem tudunk elég D vitamint termelni. Így ilyenkor mindenképpen szükség van a mesterséges UV B sugárzásra is.

Az UV B sugárzás egyik előnye, legyen az a Nap vagy egy mesterséges forrás, a nitrogén-oxid termelés, ez az anyag hatékony a vérnyomás csökkentésében. A neve ellenére a D vitamin valójában nem is vitamin. Egy idegeket szabályozó, hormonként viselkedő szteroid, és ez segít megmagyarázni  az egészségre gyakorolt számos hatását.

Teljesen egyértelmű, hogy a D vitamin hiány már járványos mértéket ölt szerte a világon, és így hozzájárul többféle egészségügyi probléma kialakulásához. Egy kutatás alapján azzal, hogy megszüntetjük a D vitamin hiányt, máris 50%-kal csökkentettük annak kockázatát, hogy bármitől is meghaljunk.

Hihetetlennek hangzik, mégis igaz, hogy a D vitamin testünk 24 ezer génje közül 3 ezerre hatással van. Ezek a hatások a testben mindenhol megtalálható D vitamin receptorokon keresztül érvényesülnek.

A D vitamin növeli a gének aktivitását

Van egy olyan gén, amelyik aktivitására a D vitamin komoly hatással bír. Ezen keresztül sikeresen harcol a fertőzések és a krónikus gyulladások ellen. Többféle peptidet termel, közülük a legfontosabb a katilicidin, amely az egyik leghatékonyabb természetes antibiotikum.

Ez az egyik magyarázat arra, hogy a D vitamin miért hatékony az influenzás időszakban.

Már több ezer tanulmány bizonyítja, hogy a D vitamin milyen eredményesen működik a tesi és lelki egészségünk érdekében.

Néhány terület, ahol a D vitamin igazán fontos lehet:

  • szülés (csökkenti a császármetszés és a preeklampszia veszélyét)
  • 1-es –s 2-es típusú cukorbetegség
  • szívbetegségek és stroke
  • autizmus, Alzheimer kór, és más agyi diszfunkciók
  • bakteriális és vírusos fertőzések

A D vitamin jelentősége Crohn betegség esetén

Korábbi kutatások arra jutottak, hogy az alacsony D vitamin szint növelheti a Crohn betegség kialakulásának veszélyét. Azt is kimutatták, hogy a D vitamin szint megfelelő mértéke sokat javíthatnak a betegség tünetein. A tudomány a legutóbbi időkben úgy találta, hogy komoly összefüggés mutatható ki a D vitamin szint és a Crohn betegségre való érzékenység között.

A Crohn betegek D vitamin szintje egyértelműen alacsonyabbnak bizonyult, és egyenes összefüggés van a Chrohn beteges állapota és D vitamin szintje között.

A D vitamin csökkentheti a depressziót és a fájdalmat

A legújabb hírek szerint a D vitamin hatásos a depresszió és a fájdalom csökkentésében cukorbeteg nők esetében. A kutatás kezdetén a vizsgált nők 61%-a számolt be idegi fájdalomról a lábakban és a lábfejekben, 74%-uk szenzoros fájdalomra panaszkodott. A vizsgálat folyamán a résztvevők 6 hónapon át naponta 50.000 IU D2 vitamint kaptak, melynek következtében a vizsgált időszak végére a depressziós tünetek számottevően csökkentek.

A D vitamin kulcsfontosságú a rákmegelőzésben

Számos kutatás hangsúlyozza a D vitamin hatékonyságát többféle rosszindulatú, rákos megbetegedéssel szemben, úgymint hasnyálmirigy, tüdő, petefészek, mell, prosztata és bőrrák. Egy két évvel ezelőtti tanulmányban megjelentek szerint a a D vitamin szérum szintjének emelkedése 10-15%-kal csökkentette a végbél ill. a mellrák előfordulásának valószínűségét.

Hogyan is jussunk hozzá a D vtaminhoz?

Az általános ajánlás szerint egy felnőttnek naponta 8000 egység D vitaminhoz kell hozzájutnia, hogy el tudja érni a 40ng/ml szérum szintet. Hog ezt elérjük, legyünk a napon, amikor csak lehet. Ha táplálék-kiegészítőként vesszük magunkhoz a D vitamint, fontos, hogy odafigylejünk a K2 vitamin bevitelre is. Ha a Nap a legfontosabb D vitamin forrásunk, akkor nem annyira kritikus jelentőséggű, de olyankor is érdemes odafigyleni a K2 vitamin bevitelre.

Fontos, hogy félévente nézessük meg a D vitamin szérum szintünket, hiszen nagyon másképpen reagálunk az UV sugárzásra ill. a táplálék-kiegészítőkre. A cél az, hogy elérjük az 50-70ngml szintet, és ezt egész évben igyekezzünk megtartani. Legjobb, ha augusztusban és februárban ellenőrizzük, megkapva így a legmagasabb ill. a legalacsonyabb értékünket.

Via: The Hearthy Soul

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!