Ez Marton Adrienn egyik kedvenc házi kozmetikuma
Aranysárga színe, enyhén diós illata és íze, értékes telítetlen zsírsav tartalma, bőrre kifejtett jótékony hatása, valamint számos kiemelkedő tulajdonsága miatt emlegetik „folyékony arany” néven szerte a világon az argán olajat.
Az argánfa Marokkó délnyugati részén honos. Sajnos napjainkban a kihalás veszélye fenyegeti, ezért az UNESCO 1998-ban bioszféra-rezervátummá és kulturális örökséggé nyilvánította a közel 800.000 hektár termesztési területet. A csonthéjas argán mandulát a mai napig az őslakos berber asszonyok kétkezi munkával törik, tisztítják, majd őrlik meg.
A hidegen sajtolt, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag magolajoknak fontos szerepük van egészségünk és szépségünk megőrzésében. Pozitív hatásaik szervezetünkre, külsőnkre és közérzetünkre a tudomány szempontjából is vitathatatlanok. De mindez csakis abban az esetben igaz, ha 100%-ban természetes, szűretlen, finomítatlan és szigorúan ellenőrzött olajokat fogyasztunk.
Viszont én nemcsak az aromás, diós-mandulás íz- és illatélményt imádom benne, hanem azt is, hogy ez egy igazán sokoldalú házi kozmetikum is egyben. Kiválóan táplálja és kisimítja a vízhiányos bőrt, s a közhiedelemmel ellentétben nem zsírosítja azt. Fokozza a sejtek oxigénellátását és a kollagéntermelést is serkenti. Kiválóan alkalmas arra, hogy hajpakolásként használjuk nedves hajon eloszlatva, de arra is, hogy akár otthon házilag készítsünk belőle hidratáló krémet. A legegyszerűbb recept, ha 100 g patikai hidratáló krémhez 3 és fél evőkanál (25 ml) bio argánolajat keverünk, majd az így elkészült krémet száraz és hűvös helyen tároljuk. Használhatjuk akár mindennap, bőrünk szépségének megőrzése érdekében.