Egy szuperélelmiszer, amit muszáj beszerezned
Először is: mitől szuperélelmiszer valami?
Attól, hogy a saját kategóriáján belül is kimagasló egészségügy előnyöket tud felmutatni az a bizonyos élelmiszer. Fogyasztásával úgy érezzük, energikusabbak vagyunk, a fogyókúrázók eredményesebbek, esetleg bizonyos betegségek ellen is segít megküzdeni. A szuperkaja különösen gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban.
A mi szuperkajánk most a vízitorma, amely növény őshonos Európában és Ázsiában, és az egyik legrégebbi leveles zöldség, amelyet mi, emberek fogyasztunk.
A New Jersey Egyetemen Dr. Jennifer Di Noia vezette felmérésben sorra vették a tápanyag dús zöldségeket és gyümölcsöket.
A tanulmányban 34 különböző tápanyag paramétert néztek: rostok, vitaminok, ásványi anyagok, fitokemikáliák, flavonoidok, karotinoidok….
Minél magasabb pontszámot kapott az adott élelmiszer, annál több tápanyagot biztosít számunkra.
A vízitorma lett az abszolút győztes, míg a kínai kel és a mángold a második és a harmadik helyezett.
A vízitorma (vagy rokona, a zsázsa) esszenciális tápanyagokkal teli élelmiszer, a kutatás szerint grammonként több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, több E-vitamint, mint a brokkoli, és több kalciumot, mint a teljes tej!
És azon túl, hogy védi bőrünket az öregedés ellen, a kutatás egy jelentős összefüggést fedezett fel a zsázsa rákmegelőző hatásáról.
Íme egy szuperfinom recept a szuperélelmiszerhez:
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál friss citromlé
Só és bors ízlés szerint
1 csokor vízitorma (távolítsuk el a vastag szárakat)
1 kis édeskömény gumó vékonyan szeletelve
1/2 csésze gránátalma mag
Keverjük össze az olívaolajat és a citromlevet egy közepesen nagy tálban. Adjuk hozzá a vízitormát, az édesköményt és a gránátalma magokat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Azonnal tálaljuk.
Forrás: lifehack.org