Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egy korty sem csusszan le, mégis becsiccsentünk. Hallottál már a Vaportiniről?

Ilyen az újhullámos alkoholfogyasztás?
2017. April 14.

Rengetegen vagyunk, akik ki nem állhatjuk a cigarettafüstöt – még az e-cigiét sem. De mi a helyzet akkor, ha alkoholpárlatról van szó? Megérkezett a Vaportini, ami azonnal belepte az Instagramot is.

A Vaportini, ahogy website-juk írja, az alkoholfogyasztás forradalmian új módja, segítségével inhaláljuk az italt, ahelyett, hogy meginnánk. Az orvosok valószínűleg hosszas előadásokat tartanának az alkoholinhalálás ártalmairól, de a Vaportini csapat esküszik a módszer legitimitására.

A koncepció a finn hagyományból ered, ahol alkoholos (vodkás) felöntéssel locsolták a parázsló szenet a szaunákban. A Vaportini esetében viszont egy olyan társadalmi közegben vagyunk, ahol jó esetben rajtunk marad a ruha. A módszer a következő: meggyújtunk egy gyertyát, melyet a Vaportini csésze alá helyezünk. Ezután beleöntjük a kiválasztott alkoholt a speciálisan kialakított gömbbe és a csésze tetejére rakjuk. Szűk 5 perc alatt az alkohol elkezd párologni, így a használók inhalálják azt. Ez az állapot 30 percig áll fenn, majd újratöltés szükséges.

Mi lehet ennek a módszernek az előnye? Amellett, hogy kivonja az alkoholban található szennyezőanyagokat, a kalóriák és a szénhidrátok nagy része is elpárolog. Egyáltalán nem csökken az alkohol bódító hatása sem, már egy shotot megérezhetünk. Ajánlott viszont minimum 35%-os alkoholtartalmú italt használni a folyamatban, így a sört és a bort inkább mellőzzük.

Szólni kell viszont a veszélyekről is, hiszen ha alkohol és tűz összekerül, akkor felmerül néhány kérdés. Habár a hivatalos website információkat nyújt a Vaportinin végzett kutatásokról, még mindig fennáll a potenciális veszély, hogy az alkohol károsítja az agysejteket, ha megivás helyett belélegezzük. Mikor alkoholt iszunk, akkor a májunk átszűri azt, de ha csak inhaláljuk, akkor egyenesen a tüdőnkbe és a testünkbe kerül anélkül, hogy megfelelően lebontódna. Emellett fontos figyelembe venni, hogy ezzel a módszerrel több alkoholt fogyasztunk, hiszen nincs például jég, ami vizet juttatna a szervezetünkbe.

Mindezek ellenére a Vaportini, ha megfelelő szociális környezetben tudatosan használjuk, egyedi módja lehet a baráti alkoholizálásnak. A teljes szett 45 dollár, a deluxe kiszerelés pedig 80 dollárba kerül, de vannak a cégnek drágább, dizájnosabb termékei is.

 

forrás: popsugar.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért leszünk éhesek az alkoholtól

Ezért leszünk éhesek az alkoholtól

Itt a tudományos magyarázat a jelenségre
Vörösboros forró csoki

Vörösboros forró csoki

Szigorúan felnőtteknek való tartalom!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!