Az egyik legismertebb koktél története
Akár mexikói Cinco de Mayo van, akár nem, egy sós peremű pohárban felszolgált klasszikus tequila+limelé+Triple Sec/Cointreau mix mindig jól esik. Remek kombinációja az édes-sós- keserű-savanyú ízeknek.
Mint a legtöbb népszerű dologról, a margaritaról is rengetegen állították már, hogy ők készítették először. Az egyik legelterjedtebb történet szerint Carlos “Danny” Herrera fejlesztette ki a receptet a tijuanai Rancho La Gloria étteremben, 1938-ban. A legenda szerint Herrera egy Marjorie King nevű feltörekvő színésznőnek álmodta meg a receptet, aki a tequilán kívül mindenféle kemény alkoholra allergiás volt. Hogy az italt még ízletesebbé tegye, Herrera kombinálta a klasszikus feles tequila (só, zöld citrom, tequila) elemeit és így varázsolt frissítőt válogatós vendége számára.
Egy másik történet szerint Margarita Sames, egy tehetős dallasi nő keverte ezt a koktélt először egy acapulcoi vakáció során 1948-ban. Barátait kínálta vele, akik közül Tommy Hilton, aki a hotel bárjának itallapjára is feltette az újdonságot.
Viszont a The Complete Book of Spirits írója, Anthony Dias Blue állítja, az Egyesült Államokban már 1945-ben megjelent egy szlogen: „Margarita: több mint egy női név.”, mellyel a Jose Cuervo tequilát hirdették.
A koktél zavaros története ellenére a margarita elkészítését megkönnyítő masina eredetét pontosan tudjuk. Smithsonian’s National Museum of American History 2005-ben kiállította a világ első fagyasztott margarita készítő gépét, melyet egy dallasi vendéglős Mariano Martinez talált fel 1971-ben.
Koktéldivatok jönnek és mennek, de a margarita már kibérelte állandó helyét az itallapokon.
forrás: smithsonianmag.com