Ezek az európai karácsonyi vásárok legfinomabb ételei
Hollandia
Poffertjes
Mint a legjobb édességek, ez a finomság is hihetetlenül egyszerű: tulajdonképpen kicsi palacsintákról van szó. Ezek azonban nem sűrűek, inkább szivacsos az állaguk. Vajjal és porcukorral fogyasztják. Isteni választás a vásár hidegében. Állítólag a Poffertjes általában a gyerekeknek készül, a szülinapi zsúrok elengedhetetlen része. Így van ez egészen Karácsonyig. Ilyenkor a felnőttek szeretnék feleleveníteni a gyerekkori emlékeket, és vásárlás közben bekapnak egy párat belőle. Éttermekben sziruppal tálalják, de anélkül is nagyon finom. Semmiképpen ne hagyjuk ki, ha Hollandiában járunk az ünnepek alatt.
Oliebol
Hollandiában és Belgiumban is találkozhatunk ezzel az isteni, olajban sült fánkkal, amelyet sokszor fogyasztanak mazsolával és almával. Nem sajnálják róla a porcukrot sem, így nem a legkönnyebb étel, de annál finomabb. A Nutella-rajongókat sem hagyják cserben…
Német Rajna vidék
Reibekuchen
Ez az étel az új gasztronómiai élmény tipikus példája. Ez a finomság is rendkívül egyszerű: tulajdonképpen egy olajban sült burgonyás palacsinta vagy tócsni, változatos feltétekkel tálalva; az almaszósztól egészen a sajtig. Általában hármasával fogyasztják, így bőven kitesz egy főétkezést is. Rendkívül népszerű, a karácsonyi piacokon sétálva szinte mindenki ilyet eszik.
Pfannkuchen
Megtévesztően egyszerű, legtöbbször sima palacsinta, amihez almát is adnak. Az extra verzió: almaszeletek a tésztában, olajban megsütve, gazdagon megszórva porcukorral. Evés közben az alma szétolvad a szánkban, és igazából az állaga egy fánkra hasonlít inkább. Hármasával árulják, így könnyen meg tudjuk osztani a barátokkal is.
Handbrot
Nincs is jobb egy jó szendvicsnél. Ez azonban jóval több, mint egy szendvics. Helyben, kemencében sütik, a tésztáját kinyújtják, majd sűrű sajtszósszal megtöltik. Forrón, frissen a kemencéből tálalják, creme fraiche-sel, snidlinggel vagy sonkával. Tápláló és ízletes, tökéletes vásári főétel.
Spätzle
Többféle változata létezik, de a kiindulási alap mindig egy lágy tojásos tészta. Kapható rágrillezett ementáli sajttal, ez kicsit olyan, mint a mac-and-cheese német változata.
Alsace-Lorraine, Franciaország
Fois Gras szendvics
Fois Gras szendvics egy jól ismert francia finomság, de Strasbourgban még különlegesebb. Ez a város ennek az ünnepi finomságnak a születési helye, szerte a városban megtalálható. Fűszerekkel ízesítik, és hihetetlenül finom.
Beignets
Sokunknak ismerősen csenghet a beignet szó, azok a pis porcukros fánkok New Orleansban. Megvan a strasbourgi verzió is, aminek semmi köze az amerikai változathoz. Igazából semmi különös, mégis isteni: nagy fánk porcukorral megszórva, csokoládéval vagy lekvárral töltve.
Kuglóf
Ha finomságokról van szó, Strasbourg legismertebb különlegessége a kuglóf. Nagyon egyszerű briós, mazsolával és mandulával belesütve. Méretben ugyan eltérhetnek, de a formája mindig a klasszikus korona. Mindenképpen kávéval fogyasszuk, egyébként nagyon száraz lehet.
Bagett szendvics és perec
Egy dolog biztosan elmondható az elzásziakról: imádják a kenyeret, minden formában. Strasbourg egyik jellegzetessége a perec (bretzel). Mindenféle formában találkozhatunk vele. Készítik édes és sós verzióban is. Nagyon finomak a bagettek is, mindenféle hússal és ráolvasztott sajttal elhalmozva.
Forrás: landlopers.com