Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

7 tudományos okunk van rá, hogy csokit kell enni

Már nem mintha külön motiváció kellene hozzá... :)
2017. April 8.

„Ha nem fogyasztjuk rendszeresen, elesünk az étcsokoládé nyújtotta számos előnytől” – állítja Dr. Will Clower, az Eat Chocolate, Lose Weight írója. „Mivel rengeteg megerősített bizonyíték van arra, hogy a magas kakaótartalmú csokoládénak számos pozitív hatása van az egészségre, logikusnak tűnik, hogy naponta kéne fogyasztanunk, mint egyfajta vitamint.” – folytatja.

Persze a megfelelő minőségű és mennyiségű csokoládét kell választanunk – a kakaóbevonós verziók nem a legajánlottabbak. A csoki legtöbb előnyét a 70%-os (vagy annál magasabb) kakaótartalmú változatból nyerhetjük. Nem csak remek afrodiziákum és hangulatjavító, de 7 további előnye is van.

1. egészségesebb bőr: Antioxidánsokban gazdag csokoládé fogyasztása puhább, kevésbé kiszáradt, és a napégésnek jobban ellenálló bőrt eredményez – mutatta ki több tanulmány is. European Journal of Nutritionban megjelent egyik kutatás kimutatta, 12 héten át tartó, következetes kakaófogyasztás 25%-kal csökkenti az elvesztett nedvesség mértékét. A kakaó a bőr felszínén levő hajszálerekben fokozza a vérkeringést, így azok könnyebben beszívják az oxigént és a tápanyagokat, melyekkel védik a bőrt a dehidratációtól, napégéstől.

2. egészségesebb fogak: A csokik cukortartalma az, ami roncsolja a fogakat, a kakaó viszont előnyére van. A kakaóbab héja olyan antibakteriális vegyületeket tartalmaz, amik gátolják a lerakódások kialakulását, ahol a szuvasodást okozó baktériumok megtelepedhetnek. Egy indiai tanulmány során bebizonyosodott, hogy fogmosás nélkül töltött 4 nap után egy kakaóbabos szájvízzel való öblögetés 50%-ka csökkentette a lerakódásokat, 21%-kal a baktériumokat.

3. csökkenti a súlygyarapodást: A kakaóbabnak nagyon magas a rost- és fehérjetartalma, már egy evőkanál cukrozatlan kakaóporban 4 gramm rost és 1 gramm fehérje található. Hollandiában egy érdekes kutatás bebizonyította, hogy azok az emberek, akik csak megszagoltak egy 85%-os kakaótartalmú étcsokoládét, úgy nyilatkoztak, az evés utáni vágyakozásuk kb. felére csökkent. A kutatók azt vélik, az étcsokoládé az éhségelleni hormon, a ghrelin termelését serkentik, a hatás pedig 1 óráig is fennállhat.

4. egészségesebb szív: A kakaóvajban rengeteg telített zsír van, ennek 1/3-a sztearinsav, amit a máj egészséges egyszeresen telített zsírrá, olajsavvá alakít. Utóbbi csökkenti a rossz koleszterin és növeli a jó koleszterin szintjét. És ne feledkezzünk meg a kakaó gyulladáscsökkentő hatásáról sem.

5. élesebb elme: MRI vizsgálatok kimutatták, hogy a csokoládé növeli az agyi vérkeringést, ami segíti a koncentrálóképességet.

6. kevesebb szorongás: Egy 2009-es kutatásban résztvevőknek 2 éten keresztül minden nap 40 gramm csokoládét kellett enniük. Ez azt eredményezte, hogy a szervezetükben a vizsgálat kezdetekor mért kortizol szint (egyfajta stresszhormon) csökkent. Egy másik tanulmányban pedig igazolták, hogy 30 napos csokoládéfogyasztás következtében az alanyoknak 10%-kal csökkent az idegességi szintje, és 10%-kal nyugodtabbnak érezték magukat. Kamagra rendelés helyett érdemesebb tehát csokit enni.

7. hatásosabb edzés: A kakaó katekin és antikatekin (antioxidánsok) tartalma növelik az izmok tápanyagfelszívó képességét, ezzel energiát teremtenek, mely felturbózza a szervezetünket, így végig bírjuk az edzést.

Hogy minden előnyt ki tudjunk használni, ahhoz a folyamatosság a kulcs. Dr. Clower javaslata: legalább 8 héten keresztül fogyasszunk napi 40 gramm étcsokoládét, amelyet 5×8 grammra osztva fogyasszuk el a nap folyamán.

 

forrás: prevention.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csokoládéval vagy kakaóporral sütsz? Nem mindegy, mikor melyiket használod!

Csokoládéval vagy kakaóporral sütsz? Nem mindegy, mikor melyiket használod!

Brownie, csokis keksz, csokoládétorta...csokoládéval vagy kakaóporral sütöd? Nem mindegy!
A színésznő csokoládéi

A színésznő csokoládéi

Már online is rendelhetőek a finomságok!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!