Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Új telefont kaptál karácsonyra, de nem jó bele a korábbi SIM-kártyád? Segítünk!

2024. February 20.

Idén neked is okostelefont hozott a Jézuska, de a SIM-kártya méretére már nem volt tekintettel? Van a tarsolyunkban néhány ötlet, ami segíthet orvosolni a problémát. (x)

A legbiztosabb lépés, ha felveszed a kapcsolatot a szolgáltatóddal, és házon belül kérsz SIM-cserét. Te is megkísérelheted a kártya optimális méretre alakítását, bár a szolgáltatás minőségének megőrzése érdekében ezt nem javasoljuk. Lehetőségeidhez mérten akár az eSIM-et is fontolóra veheted – íme gyorstalpalónk a témában!

A SIM-kártya nem vész el, csak átalakul

A mobilok rohamos fejlődése nem újdonság, viszont az ebből fakadó változásokkal kénytelenek vagyunk lépést tartani. Az idő előrehaladtával ugyanis nem kizárólag a készülékek alakultak át, hanem velük együtt az alkotórészeik is – ami a SIM-kártyák esetén elsősorban a méret csökkenésén figyelhető meg.

Eszerint a bankkártyával megegyező SIM-ektől szépen lassan eljutottunk a 12,3 x 8,3 mm-es nano változatokig: a legmodernebb készülékek már kizárólag ezekkel a modellekkel, vagy eSIM-mel működnek. Időközben ugyanis innovációként a készülékek belsejébe ágyazott microchipek is megjelentek a piacon, de teljes mértékben még nem váltották le a fizikai kártyákat.

Mi a teendő tehát, ha a korábbi SIM-kártyánk nem kompatibils az új telefonunkkal? Lássuk!

Házi barkács saját felelősségre – így készíthetsz micro SIM-kártyából nano méretű változatot!

A SIM-kártyák mérete eltérő lehet, de az adatokat tároló chip rész minden típusnál azonos. Ebből következik, hogy kizárólag a körítés, tehát a chipet körülvevő műanyag a zavaró tényező, amit az ügyeskezűek otthon is a megfelelő méretre vághatnak. Természetesen csakis saját felelősségre, hiszen megvan rá az esély, hogy egy szerencsétlen mozdulattal a kártya megsérül és használhatatlanná válik.

Amire szükség lesz a házi barkácshoz:

  • éles olló vagy sniccer
  • vonalzó
  • alkoholos filc
  • kártyaméret-sablon
  • csiszolópapír

Folyamatleírás lépésről lépésre

Mielőtt bármibe belekezdenél, le kell töltened a megfelelő szabványmérettel rendelkező sablont, ki kell nyomtatnod, és vonalzóval le kell ellenőrizi a paramétereit. Ugyanígy nulladik lépés, hogy a SIM-kártya számát felírd egy biztos helyre, mert később szükséged lesz rá. Amint megvagy az előkészületekkel, indulhat a tényleges munka!

Az első és legfontosabb: helyezd a SIM-kártyát a sablonra. Ha nem szeretnéd, hogy bármi miatt elcsússzon, a rögzítéshez használhatsz gyurmaragasztót vagy kétoldalú celluxot. Ezután fogd meg a vonalzót és az alkoholos filcet, és a sablonon megadott segédvonalakat/jelöléseket rajzold át a kártyára! Ezt követően már csak annyi a dolgod, hogy éles olló vagy sniccer segítségével levágd a felesleges plasztik részeket.

A tökéletesen pontos méretre igazítás csiszolópapírral folytatódik, mert így az éleken és a kártya vastagságán is tudsz finomítani. Fontos, hogy a vastagság lefaragásakor a chipes oldalt fordítsd és szorítsd a papírra, majd kizárólag a műanyag részen dolgozz! Végeredményként egy 0,67 milliméter vastag kártyát kell kapnod.

Ha az értékek stimmelnek, a kártya alapos portalanítása, majd a foglalatba helyezése következik. Ha úgy látod, hogy elsőre szuper az illeszkedés, nagyon lassan elkezdheted a SIM-tálcát betolni a készülék belsejébe, de csak addig a pontig, amíg nem akad, vagy nem kell hozzá erőltetned a mozdulatot. Utóbbi esetben még biztosan nem optimális a méret, és nem éri meg kockáztatni!

Ha viszont minden stimmel, vedd ki a kártyát, fordítsd meg, majd a lecsiszolt műanyag felületére írd rá vékony hegyű filccel a folyamat elején lemásolt kártyaszámot!

Kártyacsere a szolgáltatónál – online is igényelheted!

A sikeres sufnituning tagadhatatlanul nagy büszkeséggel tölti el az embert, de megvannak a veszélyei. Jobb esetben “csak” a kártya, míg a legrosszabb forgatókönyv szerint a készülék belseje is megsérül, ezért sokkal biztosabb döntés a kártyacserét a szolgáltatódnál intézni. Erre üzletben és online is van lehetőséged, párezer forintos szolgáltatási díj ellenében. Amennyiben a SIM kártyán bármilyen külső beavatkozás történik az ügyfél által, úgy ezzel befolyásolja a szolgáltatás minőségét és kárt okozhat a szolgáltatónak, ami rendkívüli felmondással jár a szolgáltató részéről.

Figyelem: ha az online lehetőség mellett döntesz, pontosan töltsd ki a kártyaigénylési űrlapot, majd a benyújtás után figyeld a telefonodat! Ha a kapcsolatfelvétel sokadik alkalommal is meghiúsul, rövid időn belül teljesen elölről kell kezdeni a folyamatot.

Ha digitális megoldásra vágysz, ellenőrizd a készülék eSIM-kompatibilitását!

Tudtad? Az eSIM-kompatibilis készülék esetén már nem feltétlenül kell fizikai kártyával bajlódni, a hálózatot digitálisan is beizzíthatod! Természetesen ebben az esetben is szükség van az erre irányuló kérelem benyújtására, de az eljárás így még gyorsabb és gördülékenyebb.

Amellett, hogy megspórolsz egy utat az üzletbe, a kártyakiküldésre sem kell várnod, mert a díjcsomagodat elektronikusan aktiválják. Tehát mielőtt otthoni kártyacsinosításba kezdenél, megéri utánajárni, hogy eSIM-mel működő eszközzel gazdagodtál-e: a kockázatmentesebb út mindig biztosabb!

 Partner tartalom (x)

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!