Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Budapestre jön Santiago Lastra Rodriguez, a mexikói nomád séf

A San Pellegrino 2015-ben a tíz legjobb fiatal séfje közé választotta Skandináviában, és ugyanebben az évben a Le Monde újságírója, Maria Canabal, az év tíz legjobb fogása közé sorolta egyik ételkreációját.
2017. August 23.

Santiago Lastra, a fényes jövő előtt álló, rendkívül ambiciózus fiatal mexikói nomád séf, a Globalista Konyha meghívására szeptemberben Budapesten is bemutatja tudását.

Santiago úgy véli, a főzésben nincsenek szabályok – a lényeg, hogy benne legyen a lélek és finom legyen. „A szívem mexikói, de megtanultam európai alapanyagokkal friss, színes és enyhén csípős ételeket készíteni. Mexikón kívül képtelenség hagyományos és autentikus mexikói konyhát vinni, de ha sikerül belecsempészni az ételek lelkét a helyi alapanyagokba, nagyon érdekes eredményt kapunk.”- magyarázza, amikor a mexikói nomád séf elnevezésről kérdezzük.

Pályafutását 15 évesen egy olasz étteremben kezdte, Mexikóban. A mexikói Coronado Instituto elvégzése után részt vett a Basque Culinary Center avantgárd gasztronómiai kurzusán, majd olyan nemzetközileg elismert éttermekben dolgozott, mint a baszkföldi Mugaritz, a koppenhágai Bror és a Pamplonában található Hotel Europa.

Izgalmas kutatómunkába kezdett a Nordic Food Lab égisze alatt, ahol kikísérletezte a helyi skandináv gabonából készített tökéletes tortillát, nixtamalizáció segítségével, mely átalakítja a kukorica és más magok szerkezetét, és emészthetőbbé, könnyebben felhasználhatóvá varázsolja őket.

A San Pellegrino 2015-ben a tíz legjobb fiatal séfje közé választotta Skandináviában, és ugyanebben az évben a Le Monde újságírója, Maria Canabal, az év tíz legjobb fogása közé sorolta egyik ételkreációját.

Részt vett a Taste of London gasztro fesztiválon, számos étteremben dolgozott vendégséfként: MUME (Taipei), Carousel (London) 15 Kitchen and Bar (Moszkva), Postrivoro és Wooding Foraging Academy (Olaszország). Santiago Svédországban, Portugáliában, Dániában és Spanyolországban a helyi alapanyagokból készített ételein keresztül megmutatta milyen a mexikói lélek.

Tavaly a mexikói nomád séf létrehozott egy Oroszország-szerte, összesen 15 étteremben bemutatott mexikói menüsort.

19380148_281485062327224_4545462819633496064_n

A sokak szerint a világ legizgalmasabb pop-up éttermében, a Tulum-i NOMA MEXICO-ban Project Managerként dolgozott Rene Redzepi és Rosio Sanchez mellett, ahol kutatóutakat szervezett, a logisztikáért felelt és az ország legjobb alapanyagainak beszerzésén fáradozott.

Santiago Lastra nemrég visszatért Európába, azzal a küldetéssel, hogy megmutassa, mennyire ízletes érdekes és játékos a mexikói konyha. Hamarosan Londonba, Moszkvába és Olaszországba utazik, hogy bemutassa tudását, szeptemberben pedig a Globalista Konyha meghívására Budapesten köszönthetjük őt.

Santiago Lastra az Instagramon: @santiagolas

Globalista Konyha pop-up: szeptember 20-21-22, SéfPlaza, Klauzál téri Vásárcsarnok

Asztalfoglalás: www.globalistakonyha.com

 facebook-post (2)

Menü és a borsor:

Tostada friss, szezonális zöldségek

SAUSKA TOKAJ Brut Pezsgő

Zöld ceviche

Tengeri sügér, menta, uborka, kapor emulzió és jalapeño ropogós

SAUSKA TOKAJ Brut Pezsgő

Zanahorias de altura

Kávéban sült sárgarépa, kecskesajt, karamellizált tej, vadon termő fűszernövények és sárgarépa juice

SAUSKA TOKAJ Extra Brut Rosé

Marhapofa, Mancha manteles mexikói ragu és káposzta por, gyümölcsös csípős mole, friss laposkenyér

SAUSKA VILLÁNY Cuveé 11 2013

Csokoládés Tamal póréhagyma levélbe csomagolva, mezcal homoktövis granite

SAUSKA TOKAJ Late Harvest Cuveé 2015

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Két vagány csaj, egy csomó menő séf = Globalista konyha

Két vagány csaj, egy csomó menő séf = Globalista konyha

Páros interjú a Globalista Konyha háziasszonyaival: Balázsy Pannával és Laufer Judittal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!