7 tudományos okunk van rá, hogy csokit kell enni
„Ha nem fogyasztjuk rendszeresen, elesünk az étcsokoládé nyújtotta számos előnytől” – állítja Dr. Will Clower, az Eat Chocolate, Lose Weight írója. „Mivel rengeteg megerősített bizonyíték van arra, hogy a magas kakaótartalmú csokoládénak számos pozitív hatása van az egészségre, logikusnak tűnik, hogy naponta kéne fogyasztanunk, mint egyfajta vitamint.” – folytatja.
Persze a megfelelő minőségű és mennyiségű csokoládét kell választanunk – a kakaóbevonós verziók nem a legajánlottabbak. A csoki legtöbb előnyét a 70%-os (vagy annál magasabb) kakaótartalmú változatból nyerhetjük. Nem csak remek afrodiziákum és hangulatjavító, de 7 további előnye is van.
1. egészségesebb bőr: Antioxidánsokban gazdag csokoládé fogyasztása puhább, kevésbé kiszáradt, és a napégésnek jobban ellenálló bőrt eredményez – mutatta ki több tanulmány is. European Journal of Nutritionban megjelent egyik kutatás kimutatta, 12 héten át tartó, következetes kakaófogyasztás 25%-kal csökkenti az elvesztett nedvesség mértékét. A kakaó a bőr felszínén levő hajszálerekben fokozza a vérkeringést, így azok könnyebben beszívják az oxigént és a tápanyagokat, melyekkel védik a bőrt a dehidratációtól, napégéstől.
2. egészségesebb fogak: A csokik cukortartalma az, ami roncsolja a fogakat, a kakaó viszont előnyére van. A kakaóbab héja olyan antibakteriális vegyületeket tartalmaz, amik gátolják a lerakódások kialakulását, ahol a szuvasodást okozó baktériumok megtelepedhetnek. Egy indiai tanulmány során bebizonyosodott, hogy fogmosás nélkül töltött 4 nap után egy kakaóbabos szájvízzel való öblögetés 50%-ka csökkentette a lerakódásokat, 21%-kal a baktériumokat.
3. csökkenti a súlygyarapodást: A kakaóbabnak nagyon magas a rost- és fehérjetartalma, már egy evőkanál cukrozatlan kakaóporban 4 gramm rost és 1 gramm fehérje található. Hollandiában egy érdekes kutatás bebizonyította, hogy azok az emberek, akik csak megszagoltak egy 85%-os kakaótartalmú étcsokoládét, úgy nyilatkoztak, az evés utáni vágyakozásuk kb. felére csökkent. A kutatók azt vélik, az étcsokoládé az éhségelleni hormon, a ghrelin termelését serkentik, a hatás pedig 1 óráig is fennállhat.
4. egészségesebb szív: A kakaóvajban rengeteg telített zsír van, ennek 1/3-a sztearinsav, amit a máj egészséges egyszeresen telített zsírrá, olajsavvá alakít. Utóbbi csökkenti a rossz koleszterin és növeli a jó koleszterin szintjét. És ne feledkezzünk meg a kakaó gyulladáscsökkentő hatásáról sem.
5. élesebb elme: MRI vizsgálatok kimutatták, hogy a csokoládé növeli az agyi vérkeringést, ami segíti a koncentrálóképességet.
6. kevesebb szorongás: Egy 2009-es kutatásban résztvevőknek 2 éten keresztül minden nap 40 gramm csokoládét kellett enniük. Ez azt eredményezte, hogy a szervezetükben a vizsgálat kezdetekor mért kortizol szint (egyfajta stresszhormon) csökkent. Egy másik tanulmányban pedig igazolták, hogy 30 napos csokoládéfogyasztás következtében az alanyoknak 10%-kal csökkent az idegességi szintje, és 10%-kal nyugodtabbnak érezték magukat. Kamagra rendelés helyett érdemesebb tehát csokit enni.
7. hatásosabb edzés: A kakaó katekin és antikatekin (antioxidánsok) tartalma növelik az izmok tápanyagfelszívó képességét, ezzel energiát teremtenek, mely felturbózza a szervezetünket, így végig bírjuk az edzést.
Hogy minden előnyt ki tudjunk használni, ahhoz a folyamatosság a kulcs. Dr. Clower javaslata: legalább 8 héten keresztül fogyasszunk napi 40 gramm étcsokoládét, amelyet 5×8 grammra osztva fogyasszuk el a nap folyamán.
forrás: prevention.com