Ajándék karácsonyi (sós) keksz a kutyusodnak
A kis házi kedvencek nem feltétlenül vágynak ugyanarra az édességmámorra, amit a gazdik élnek át az év vége fele, viszont ízlelőbimbóik hálásak lesznek ezért a szalonnás finomságért, legyen szó a saját kutyusunkról, vagy máséról.
A recept maga rendkívül egyszerű, alapja búzacsíra, tojás és szalonnazsír. Ezt az alapot pedig négylábú barátod szájíze szerint ízesítheted. Íme, néhány tipp: petrezselyem (természetes leheletfrissítő), természetes mogyoróvaj (fehérjelöket), pépesített spenót (hogy egészséges legyen). Kerüld a csokit és a mazsolát! Ezeket előszeretettel használjuk saját ünnepi édességeinkbe, viszont kutyusunknak nem biztos, hogy jót tesznek.
Így készítsd el:
Hozzávalók (2 tucat kekszhez):
- 1,5 csésze teljes kiőrlésű liszt
- ½ csésze búzacsíra
- ½ csésze szalonnazsír (olvasztott)
- 1 nagy tojás
- ½ csésze hideg víz
- + az extrák ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Egy közepes tálba keverd össze kézzel a hozzávalókat, amíg tésztaállagú nem lesz. Ha ragacsos, adj hozzá lisztet; ha kemény, akkor szalonnazsírt vagy hideg vizet. Lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtsd, csontalakú kiszúróval annyi formát szúrj ki, amennyi kijön belőle. Ha nincs ilyen formád, egyszerűen kb. 3×12 cm-es rudakba vágd a kész masszát. Helyezd a kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben 20 percig süsd. Kapcsold ki a sütőt, vedd ki a tepsit, fordítsd meg a kekszeket és tedd őket vissza a sütőbe, amíg az ki nem hűl – így ropogósabbak lesznek a falatkák.
Tárolás: Légmentesen lezárt dobozban, szobahőmérsékleten tartsd a kész kekszeket.
forrás: thekitchn.com