Porosz húsgombóc tejszínes mártással
Hozzávalók
2-4 fő- 2 hagyma, finomra aprítva
- 2 evőkanál vaj
- 60 dkg darált sertéshús
- 15 dkg kenyérmorzsa (panko)
- 2 teáskanál szardellapaszta (vagy szardella)
- 1 tk Worcestershire szósz
- 1 citrom héja
- 1 csokor petrezselyem
- 2 tojás
- A mártás hozzávalói:
- 1 liter alaplé
- 5 dkg vaj
- 1 hagyma
- 5 dkg liszt
- 2 evőkanál kapribogyó
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
Elkészítés
Vajon a hagymát megdinszteljük, kicsit sózzuk. Közben a darált húst két tojással összekeverjük, enyhén sózzuk – mert kerül bele szardella is – borsozzuk. Majd hozzáadjuk az apróra vágott szardellát, a megdinsztelt hagymát, a finomra aprított petrezselymet, és annyi kenyérmorzsát, amennyit felvesz. Golflabdaméretű golyókat formálunk a húsból, majd a húsgolyókat a gyöngyöző alaplében fedő alatt kb. 15 percig pároljuk. Amikor már majdnem készre főttek, egyesével kiemeljük a gombócokat az alapléből. Vajon hagymát puhára dinsztelünk, megszórjuk liszttel. Hozzáadjuk a gombócok főzőlevét, jól elkeverjük és legalább 1 percig forraljuk. Közben a tejszínt és a tejfölt összekeverjük, hozzáadunk pár kanállal a forró léből, belereszeljük egy citrom héját, és egy habverő segítségével összekeverjük a mártást. Folyamatosan keverjük, és amikor már sűrűsödik, hozzáadjuk a kapribogyót, és visszatesszük bele a húsgolyókat és pár perc alatt készre főzzük, főtt krumplival tálaljuk.