Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A tárkonnyal, citrommal ízesített tartalmas vadragu leves sok zöldséggel, gombával, zöldborsóval készül, és akár főételként is megállja a helyét.

Vadas főzelék gyökérzöldségekből

Adásban volt: 2014. February 10.
A recepthez tartozó videó
A hideg időszakok visszatérő gondja, hogy lehet a szezonban kapható gyökérzöldségekből új főzeléket varázsolni. Ez a vadas ihletésű variáció kitűnő alternatíva.
2015. October 10.

Hozzávalók

  • 5-6 sárgarépa
  • 3 fehérrépa
  • 2 karalábé
  • 1 gyökérzeller
  • 1 vöröshagyma
  • 1 liter alaplé
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 ek mustár
  • olívaolaj
  • étkezési keményítő
  • 1 citrom
  • Hozzávalók a fasírthoz:
  • 50 dkg darált pulykahús
  • zsemlemorzsa vagy panko
  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • gyömbér

Elkészítés

A sárgarépát, fehérrépát, zellert és a karalábét felkockázzuk, egyharmadukat beletesszük egy uzsonnás zacskóba és az olívaolajjal, a sóval és a borssal alaposan összerázzuk.
A zacskó tartalmát egy sütőpapírral kibélelt tepsire szórjuk, és 15 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
Ezalatt a megmaradt zöldségeket az alaplében – melyet ízlés szerint sózunk, borsozunk – puhára főzzük, és ekkor jut idő a fasírt elkészítésére is.
A darált pulykahúst a tojással, egy gerezd reszelt fokhagymával, egy kevés reszelt gyömbérrel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, egy kanál olívaolajjal meglocsoljuk, és friss petrezselymet keverünk hozzá.
Hagyományos módon kis gombócokat formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk és olívaolajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
A közben elkészült zöldségekből a főtt felét egy keverőedényben botmixerrel pépesítjük, majd visszatöltjük a zöldséges alaplébe.
A tejfölt a mustárral és az étkezési keményítővel kikeverjük, és a sült zöldségek felével a főzelékhez adjuk.
Tálaláskor a sült zöldségek másik felét a tetejére szórjuk, egy kevés citrommal megcsöpögtetjük, és a pulykafasírtot a tetejére ültetjük.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült paprikás burgonyafőzelék mentás húsgolyóval

Sült paprikás burgonyafőzelék mentás húsgolyóval

Mentőötletnek sem rossz a sült paprikás burgonyafőzelék, hiszen szinte minden hozzávalójára szoktunk gondolni, csak nem biztos, hogy ebben az összefüggésben.

Kapros sárgarépafőzelék

Krémes sárgarépafőzelék, kaporral. Érdemes spárgapakorával elkészíteni.

Kapros sárgarépafőzelék

Krémes sárgarépafőzelék, kaporral. Érdemes spárgapakorával elkészíteni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!