Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Spagetti spenótpesztóval, tökéletes tésztaétel önmagában is, de ha egy szelet sült lazaccal kínáljuk, úgy egy izgalmas, különleges fogás.

Tejfölös-sóskás töltött karalábé

Adásban volt: 2013. March 19.
A recepthez tartozó videó
A töltött karalábé és a sóska a tejfölös savanykás szószban igazi tavaszi, nyári étel.
2016. March 26.

Hozzávalók

4-6 személyre
  • 4 karalábé, levelekkel együtt
  • 30dkg darált sertéshús
  • 5dkg finom szemcséjű bulgur
  • 1 egész tojás
  • 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • ujjnyi gyömbér, lereszelve
  • 1 evőkanál olívaolaj

  • bors
  • 8dl szárnyas-, vagy zöldség alaplé
  • 10dkg sóska (pucolt súly), finomra aprítva
  • 2dl tejföl
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • negyed citrom leve
  • 1 csokor friss menta
  • csipet cukor

Elkészítés

Elkészítjük a tölteléket: sós vízben puhára főzzük a bulgurt vagy a rizst, majd összekeverjük a darált hússal, a tojással, a lereszelt fokhagymával és gyömbérrel. Sózzuk, borsozzuk. A karalábé leveleiből tőtikéket készítünk: ehhez a nagyobb leveleket használjuk, a középső, vastag szár mentén egy-egy levelet elfelezünk. Nagy lábasban vizet forralunk, amikor lobog, a leveleket néhány másodpercig blansírozzuk, majd azonnal jeges vízbe mártjuk, és konyharuhán leszárítjuk. A levelekre egy-egy kávéskanál tölteléket helyezünk, majd feltekerjük. A karalábékat vízszintesen félbevágjuk,  közepüket karalábévájóval kiszedjük. Az alján levágunk egy-egy vékony szeletet, hogy megálljanak. Az üregeket megtöltjük a hússal. Lábasba állítjuk a karalábékat, és felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a sóska felét. Fedő alatt, kb. 35-40 percig főzzük, amíg a karalábé megpuhul, de nem fő szét. A főzés 25-dik percében a lábasban, körbe elhelyezzük a tőtikéket is. Egy tányérra kivesszük a karalábékat és a tekercseket, a levéhez hozzáadjuk a sóska másik felét, majd keményítővel kikevert tejföllel besűrítjük. Ízesítjük citromlével, csipet cukorral és friss mentával. Visszatesszük a zöldségeket. Tálaláskor még meglocsolhatjuk citromos olívaolajjal.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sárgabarackos málnás diós piskóta

A megunhatatlan piskóta most barackos, málnás variációban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!