Olasz mandulatorta
Hozzávalók
- 20 dkg mandulaliszt vagy daráltmandula
- 12 dkg porcukor
- 18 dkg fehércsokoládé
- 2 citrom
- 5 tojás
- 6 dkg kristálycukor
- 5 dkg keményítő
- 5 g sütőpor
- 1 dl olívaolaj
Elkészítés
Összekeverjük a szárazanyagokat: a mandulalisztet, a keményítőt, a porcukrot, a sütőport, egy kevés sót és a két citrom reszelt héját. A csokit felaprítjuk és azt is hozzáforgatjuk a szárazanyagokhoz. Hozzácsorgatjuk az olívaolajat és elkeverjük. Egy másik tálban a tojásokat fehéredésig kikeverjük a kristálycukorral. Összevegyítjük a száraz és a nedvesanyagokat, határozott mozdulatokkal összekeverjük. Az elkészült masszát egy tortafomába öntjük. Először 200 C fokra előmelegített sütőben 5 percig, majd 175 C fokon 45 percig sütjük.
Amíg a torta sül készíthetünk mellé karamellizált almát. Az almákat közepesen vékony cikkekre vágjuk. Egy felforrósított serpenyőbe tesszük az almaszeleteket. Amikor egy kicsit elkezd puhulni, karamellizálódni, megszórjuk kristálycukorral. Ezután nem mozgatjuk, megvárjuk míg a cukor megolvad. A végén egy kevés vajat keverünk hozzá.