Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Legközelebbi rokona a "Töki pompos". Legjobb az után eszegetni, de ha éppen nincs semmilyen gasztronómiai fesztivál, otthon is könnyedén elkészíthetjük "utcai" kedvencünket.

Elzászi hagymás lepény - Tarte flambée

Adásban volt: 2013. October 29.
A recepthez tartozó videó
Legközelebbi rokona a "Töki pompos". Legjobb az után eszegetni, de ha éppen nincs semmilyen gasztronómiai fesztivál, otthon is könnyedén elkészíthetjük "utcai" kedvencünket.
2015. December 21.

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 1 púpos kávéskanál só
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 - 1,2 dl langyos víz
  • Tetejére:
  • 3 dl tejföl
  • 2 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
  • 15 dkg főtt császárszalonna, vagy bacon

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük a legforróbb fokozatra, pl. 250C fokra, úgy, hogy már az előmelegítés alatt a sütőbe tesszük az üres sütőlapot, vagy tepsit, amin a lepényt sütni fogjuk. A tésztához egy keverőtálba tesszük a lisztet, összekeverjük a sóval és a sütőporral. A közepében mélyedést formázunk, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, az olívaolajat és a langyos vizet, először csak 1dl-et (ha szükséges, majd később többet). Elektromos kézi keverővel összekeverjük, amíg nagyjából összeáll. Ha túl száraznak, morzsalékosnak érezzük, tehetünk még hozzá langyos vizet. Kézzel alaposan átgyúrjuk, hogy fényes, homogén, elasztikus tésztát kapjunk. Előkészítjük a feltéteket: a tejfölt, a hagymát és a császárszalonnát. A hagymát minél vékonyabbra szeleteljük, a császárszalonnát felkockázzuk, vagy vékonyabb hasábokat szeletelünk belőle. A nyújtódeszkára leterítünk egy akkora téglalapra vágott sütőpapírt, amekkora a sütőlapunk (kb. 30×40 cm). A sütőpapírt megszórjuk liszttel, és ezen kinyújtjuk a tésztát, pont akkorára, amekkora a papír. Szép, vékonyra nyújtott téglalapot kapunk. Megkenjük a csomómentesre kikevert tejföllel –egészen a széléig-, megszórjuk a vékonyra szeletelt hagymával, végül a a császárszalonnával. A forró sütőből kivesszük a sütőlapot, és papírostul átemeljük rá a lepényt. 10-15 percig sütjük, amíg a tészta széle kissé megpirul, és a hagyma megpuhul. Langyosan, felszeletelve tálalkjuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Elzászi hagymás lepény

Legközelebbi rokona a "Töki pompos". Legjobb az után eszegetni, de ha éppen nincs semmilyen gasztronómiai fesztivál, otthon is könnyedén elkészíthetjük "utcai" kedvencünket.

Elzászi sajtsaláta

E mellé a tartalmas sajtsaláta mellé, ami főtt, füstölt tarjával, csemege uborkával, egy kevés hagymával, sok petrezselyemmel és egy pikáns öntettel készül, nem is kell más csak egy jó beszélgetés, film, vagy meccs. Na jó egy pohár sör vagy egy fröccs sem árt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!