Elzászi hagymás lepény - Tarte flambée
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 1 púpos kávéskanál só
- 1 evőkanál sütőpor
- 2 tojássárgája
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 - 1,2 dl langyos víz
- Tetejére:
- 3 dl tejföl
- 2 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
- 15 dkg főtt császárszalonna, vagy bacon
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük a legforróbb fokozatra, pl. 250C fokra, úgy, hogy már az előmelegítés alatt a sütőbe tesszük az üres sütőlapot, vagy tepsit, amin a lepényt sütni fogjuk. A tésztához egy keverőtálba tesszük a lisztet, összekeverjük a sóval és a sütőporral. A közepében mélyedést formázunk, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, az olívaolajat és a langyos vizet, először csak 1dl-et (ha szükséges, majd később többet). Elektromos kézi keverővel összekeverjük, amíg nagyjából összeáll. Ha túl száraznak, morzsalékosnak érezzük, tehetünk még hozzá langyos vizet. Kézzel alaposan átgyúrjuk, hogy fényes, homogén, elasztikus tésztát kapjunk. Előkészítjük a feltéteket: a tejfölt, a hagymát és a császárszalonnát. A hagymát minél vékonyabbra szeleteljük, a császárszalonnát felkockázzuk, vagy vékonyabb hasábokat szeletelünk belőle. A nyújtódeszkára leterítünk egy akkora téglalapra vágott sütőpapírt, amekkora a sütőlapunk (kb. 30×40 cm). A sütőpapírt megszórjuk liszttel, és ezen kinyújtjuk a tésztát, pont akkorára, amekkora a papír. Szép, vékonyra nyújtott téglalapot kapunk. Megkenjük a csomómentesre kikevert tejföllel –egészen a széléig-, megszórjuk a vékonyra szeletelt hagymával, végül a a császárszalonnával. A forró sütőből kivesszük a sütőlapot, és papírostul átemeljük rá a lepényt. 10-15 percig sütjük, amíg a tészta széle kissé megpirul, és a hagyma megpuhul. Langyosan, felszeletelve tálalkjuk.