Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Zwack Unicum

Újra kinyitott az Unicum Ház – még több élmény várja a látogatókat

2021. June 5.

Május 25-én ismét kinyitott az Unicum Ház. A Zwack népszerű múzeuma a pandémia alatt sem tétlenkedett, a fejlesztések révén még több élményben lehet részük a látogatóknak. Ráadásul a nyitást a jegy mellé adott ajándékkal és a legújabb termékük kóstolási lehetőségével ünneplik.

A hatályos rendeletekhez igazodva, védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók részére május 25-től nyitva áll a lehetőség, hogy látogatást tegyenek az Unicum Házban. Az idén már 231 éves Zwack Unicum márka látogatóközpontja a maga nemében az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont, mind a külföldiek, mind a magyarok előszeretettel keresték fel, évente több tízezer ember fordult meg itt. Sajnos a járvány idején a múzeumokhoz, gyűjteményekhez hasonlóan be kellett zárnia.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy tétlenségre lettek volna ítélve! A látogatóközpont már a pandémia előtt elhatározta, hogy a korszellemhez igazodva fejleszti a látogatók számára nyújtott szolgáltatások körét, hogy még élménydúsabb, még interaktívabb, és ezáltal még emlékezetesebb lehessen az Unicum Házban tett látogatás.

A vitrinekbe kitett relikviák mellett már korábban is felfedezhettek a látogatók egy-egy QR-kódot, melyeket mobiltelefonjukkal beolvasva az adott emlékhez fűződő leírás, videó vagy további képgaléria vált elérhetővé. Ezek köre jelentősen kibővült a járványidőszak alatt, mostanra szinte a teljes tárlat minden vitrinjére jut egy-egy ilyen kiegészítés, többek közt a palack történetének képeiből, a családi fotóarchívum ritkán kiállított elemeiből és a 225 éves nagy évfordulóra összeállított digitalizált archívumból. „A QR-kódok nagy előnye az is, hogy saját mobileszközzel, érintésmentesen követhetik a turnusvezetést a látogatók, így a fejhallgatós tolmácsgépektől megszabadulhatnak, ami egy járványidőszak után megnyugtató a látogatók számára” – magyarázza a fejlesztés előnyeit Szájbely Ernő, az Unicum Ház vezetője.

Fotó: Zwack Unicum

A Zwack gyár lepárló épületébe és érlelőpincéjébe terveik szerint a nyár folyamán már külső látogató is betekinthet, addig azonban a múzeum digitalizációja kiterjedt erre a területre is: a régi lepárlót és a pincerendszert virtuális séta keretében lehet megnézni. Ráadásul az üzem száz évvel ezelőtti állapotát egy mozdulattal össze lehet hasonlítani a jelenkori, azonos nézőpontból felvett képekkel. Az Unicum Ház egyébként is bőkezűen bánik a látogatóközpont látnivalóival: sok mindenből van ingyenesen megtekinthető ízelítő. „Sosem kellett attól tartanunk, hogy a látogatóink ne jönnének el hozzánk, ha már egyszer látták a képgalériát és a 3D sétát a honlapon. A gyár miliője, a belső terek hangulata, az Unicum fűszereinek levegőben terjengő illata csak helyben élvezhető” – meséli Szájbely. Ráadásul a látogatók többsége itt helyben döbben rá, hogy a Zwack családhoz és a Zwack termékekhez fűződő emlékeken túl a múzeumnak van egy 17000 darabból álló gyűjteménye a világ minden szegletéből érkező „párcentes” fiolákból. A szeszes italoknak ez a legkisebb kiszerelése általában a szállodai szobákban és a repülőkön a legnépszerűbb. Most, hogy több mint egy éve alig van mód utazni vagy szállodában megszállni, ez a tárlat lehetőséget ad arra, hogy a világ minden részén lélekben barangoljon a látogató a helyi szíverősítők változatos kínálatát végignézve.

Természetesen azért gondoltak arra is, hogy a visszatérő vendégeknek a helyszínen is legyen új élményben részük: beüzemeltek egy szelfiautomatát, amivel a márkát idéző virtuális hátterekben fotózkodhatnak a látogatók, hogy utána közösségi médiás profiljukban rögtön meg is oszthassák a képeket.

Fotó: Zwack Unicum

Nyitás előtt még egy alapos takarításra is sor került, egyes dekorációs elemeket szintén felfrissítettek, például a múzeumi nagy fogadócsarnok ablakait új árnyékolók dobják fel, amiknek különlegessége, hogy a gyárudvar korabeli fényképei elevenednek meg rajtuk, így a látogató a gyár évszázados hangulatát is átérezheti. Mégis, a legnagyobb vonzerőt talán a jegyek mellé kapható ajándékok és a Zwack új termékéből, az arabica kávé kivonatával tölgyfahordóban érlelt Unicum Baristából kínált kóstolási lehetőség jelenti majd.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Presser Gábor és a Zwack Unicum együtt idézi fel mindannyiunk közös élményeit

Presser Gábor és a Zwack Unicum együtt idézi fel mindannyiunk közös élményeit

A „Neked írom a dalt”, Presser Gábor egyik legnépszerűbb alkotása ihlette az Unicum legújabb filmjét, amely az együtt töltött idő fontosságát és a közösen átélt élményeket állítja középpontba.
Mit süssünk a hétvégén?

Mit süssünk a hétvégén?

10 édes és sós finomság egyenesen a sütőből

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!