Vadas főzelék gyökérzöldségekből
Hozzávalók
- 5-6 sárgarépa
- 3 fehérrépa
- 2 karalábé
- 1 gyökérzeller
- 1 vöröshagyma
- 1 liter alaplé
- 2 dl tejföl
- 2-3 ek mustár
- olívaolaj
- étkezési keményítő
- 1 citrom
- Hozzávalók a fasírthoz:
- 50 dkg darált pulykahús
- zsemlemorzsa vagy panko
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- gyömbér
Elkészítés
A sárgarépát, fehérrépát, zellert és a karalábét felkockázzuk, egyharmadukat beletesszük egy uzsonnás zacskóba és az olívaolajjal, a sóval és a borssal alaposan összerázzuk.
A zacskó tartalmát egy sütőpapírral kibélelt tepsire szórjuk, és 15 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
Ezalatt a megmaradt zöldségeket az alaplében – melyet ízlés szerint sózunk, borsozunk – puhára főzzük, és ekkor jut idő a fasírt elkészítésére is.
A darált pulykahúst a tojással, egy gerezd reszelt fokhagymával, egy kevés reszelt gyömbérrel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, egy kanál olívaolajjal meglocsoljuk, és friss petrezselymet keverünk hozzá.
Hagyományos módon kis gombócokat formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk és olívaolajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
A közben elkészült zöldségekből a főtt felét egy keverőedényben botmixerrel pépesítjük, majd visszatöltjük a zöldséges alaplébe.
A tejfölt a mustárral és az étkezési keményítővel kikeverjük, és a sült zöldségek felével a főzelékhez adjuk.
Tálaláskor a sült zöldségek másik felét a tetejére szórjuk, egy kevés citrommal megcsöpögtetjük, és a pulykafasírtot a tetejére ültetjük.