Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zsályás sütőtökpite

"A sütőtök, a póré, a zsálya és az alma együtt csodás ízharmóniát alkot! Rizsliszttel készítettem, így a gluténmentes táplálkozásba is beilleszthető."
2016. november 29.

Amikor először készítettem ezt a pitét, eredetileg édesnek indult, csak aztán megláttam a kamrában magában árválkodó póréhagymát, és újraterveztem az eredeti elképzelésemet. Azóta már rengetegszer elkészítettem, a sütőtök, a póré, a zsálya és az alma együtt csodás ízharmóniát alkot! Rizsliszttel készítettem, így a gluténmentes táplálkozásba is beilleszthető.

Hozzávalók

közepes méretű tepsihez
  • 1 kisebb sütőtök (kb. 1 kg 20 dkg)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db alma
  • só, őrölt fekete bors
  • reszelt szerecsendió
  • 6-8 zsenge zsályalevél
  • 4 db tojás
  • 6 dkg rizsliszt (használhatunk sima búzalisztet is)

Elkészítés

1. A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd kiterítjük egy sütőpapírral leterített sütőlemezre. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt puhára sütjük, megvárjuk, amíg kihűl, majd pürésítjük.

2. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, felkarikázott póréhagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, kockákra vágott vöröshagymát és a meghámozott, apróra felkockázott almákat. Sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, valamint beletesszük a leszárazott, finomra aprított zsályaleveleket is. Összepároljuk, majd félretesszük.

zsalyassutotokpite1

3. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat a tökpüréhez keverjük, beletesszük a hagymás keveréket, végül apránként hozzáforgatjuk a lisztet és a felvert tojásfehérjehabot.

4. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Túlsütni nem érdemes, akkor a legfinomabb, ha még kissé szaftos.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes polentapizza

Gluténmentes polentapizza

A világszerte méltán népszerű olasz pizza gluténmentes változata.
Ropogós rétestésztában sült camembert

Ropogós rétestésztában sült camembert

Camembert sajt, ezúttal rétestésztába csomagolva, áfonyalekvárral.
Beignet, a francia fánk

Beignet, a francia fánk

Fánkot enni farsang környékén szinte kötelező, a franciáké, a beignet, pedig a világ egyik legjobbja. Könnyű elkészíteni, a tésztája fantasztikus, és gyakorlatilag abbahagyhatatlan az evése.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!