
Zsályás sütőtökpite
Amikor először készítettem ezt a pitét, eredetileg édesnek indult, csak aztán megláttam a kamrában magában árválkodó póréhagymát, és újraterveztem az eredeti elképzelésemet. Azóta már rengetegszer elkészítettem, a sütőtök, a póré, a zsálya és az alma együtt csodás ízharmóniát alkot! Rizsliszttel készítettem, így a gluténmentes táplálkozásba is beilleszthető.
Hozzávalók
közepes méretű tepsihez- 1 kisebb sütőtök (kb. 1 kg 20 dkg)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 szál póréhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db alma
- só, őrölt fekete bors
- reszelt szerecsendió
- 6-8 zsenge zsályalevél
- 4 db tojás
- 6 dkg rizsliszt (használhatunk sima búzalisztet is)
Elkészítés
1. A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd kiterítjük egy sütőpapírral leterített sütőlemezre. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt puhára sütjük, megvárjuk, amíg kihűl, majd pürésítjük.
2. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, felkarikázott póréhagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, kockákra vágott vöröshagymát és a meghámozott, apróra felkockázott almákat. Sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, valamint beletesszük a leszárazott, finomra aprított zsályaleveleket is. Összepároljuk, majd félretesszük.
3. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat a tökpüréhez keverjük, beletesszük a hagymás keveréket, végül apránként hozzáforgatjuk a lisztet és a felvert tojásfehérjehabot.
4. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Túlsütni nem érdemes, akkor a legfinomabb, ha még kissé szaftos.
